ANP
NOS Nieuws

Voor het eerst sinds Koude Oorlog nieuw noodpakket voor Duitsers

Tien liter water per persoon, eten voor tien dagen, genoeg batterijen en contant geld: dat moeten Duitsers altijd in huis hebben om voorbereid te zijn op een noodsituatie. Dat staat in de conceptversie van een nieuwe civiele verdedigingsstrategie van het land, die woensdag goedgekeurd moet worden door het kabinet.

Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat er een nieuwe strategie is ontwikkeld, en volgens Duitse kranten is dat ter voorbereiding op een eventuele oorlog. In het document van 69 bladzijdes staat dat "een aanval op Duits territorium onwaarschijnlijk is, maar dat het land goed voorbereid moet zijn op levensgevaarlijke ontwikkelingen in de toekomst".

In Nederland wordt mensen onder meer aangeraden om flessen water en houdbaar eten in huis te hebben voor als er een noodsituatie ontstaat. "In Nederland is het noodpakket 'minder gepland' dan in Duitsland", zegt Wollaars. Ook is het volgens hem minder uitgebreid.

In het Duitse document wordt ook het verstevigen van gebouwen, een betrouwbaar alarmsysteem en voldoende capaciteit in de gezondheidszorg genoemd. Ook zouden er plannen in staan voor de bescherming van overheidsinstanties. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine is uit een intern onderzoek gebleken dat deze bescherming flink tekortschiet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl