Jeremy Corbyn (m) en Sadiq Khan (r) tijdens de brexit-campagne AFP

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, roept zijn Labour-partijgenoten op om partijleider Jeremy Corbyn weg te sturen. Volgens Khan heeft Corbyn bij het brexit-referendum laten zien dat hij niet geschikt is om kiezers achter zich te krijgen.

"We kunnen het ons domweg niet veroorloven om met hem door te gaan", zei Khan in een interview met The Observer.

Corbyn ligt sinds 23 juni, de dag van het brexit-referendum, zwaar onder vuur. De Britten stemden voor een vertrek uit de EU. Labour en Corbyn hadden campagne gevoerd om in de EU te blijven, maar volgens critici werd dat standpunt te laat en zonder overtuigingskracht naar voren gebracht. 

Vooral in het noorden van Engeland kozen traditionele Labour-stemmers massaal voor vertrek uit de EU, het standpunt van onder anderen Boris Johnson en andere Conservatieven.

Gezakt

"Ik weet uit eigen ervaring dat we kiezers voor onze boodschap kunnen winnen, als we onze mening helder en met kracht uitdragen. Voor die test is Jeremy bij het referendum compleet gezakt. Waarom zou dat bij verkiezingen anders gaan?", vraagt Khan zich af. 

Labour-leden kunnen zich in een schriftelijke stemming uitspreken over de vraag of Corbyn vervangen moet worden door Lagerhuislid Owen Smith. Smith ligt goed bij de partijtop, maar Corbyn lijkt het bij de gewone leden beter te doen. Hun stem is beslissend. De uitslag wordt 24 september bekendgemaakt.

STER reclame