NOS Sport

Semenya slaat toe op 800 meter, Beitia wint hoogspringen

Caster Semenya heeft haar favorietenrol op de 800 meter in Rio de Janeiro volledig waargemaakt. De Zuid-Afrikaanse atlete, die lang onderwerp van discussie was in de atletiekwereld, won met overmacht de olympische titel.

Bij het hoogspringen eiste de 37-jarige Ruth Beitia de aandacht voor zich op. Vier jaar geleden in Londen was de Spaanse atlete nog de ongelukkige nummer vier, maar zaterdag in Rio won ze eindelijk de hoofdprijs met een bescheiden hoogte van 1,97 meter.

Semenya domineert al het hele seizoen. Ze stond elf keer aan de start van een wedstrijd en won elf keer. Dit keer in een toptijd van 1.55,28. Het zilver ging naar Francine Niyonsaba uit Burundi (1.56,49), het brons was voor de Keniaanse Margaret Wambui (1.56,89).

Discussie

Al jaren is Semenya het middelpunt van discussie. De Zuid-Afrikaanse liep in 2009 als onbekende 18-jarige naar de wereldtitel. Haar verschijning riep veel vragen op. Destijds lekte uit dat de internationale atletiekfederatie IAAF haar tot een seksetest had gedwongen. Het duurde elf maanden voor Semenya officieel als vrouw werd aangemerkt.

Caster Semenya is veel sneller dan de rest

Vier jaar geleden in Londen eindigde ze nog als tweede achter de Russin Maria Savinova. Die werd later als dopinggebruikster ontmaskerd.

Semenya zou, volgens artsen, meer mannelijke hormonen produceren dan gebruikelijk is bij een vrouw. Dat zou niet alleen verklaren waarom haar postuur mannelijk oogt, maar ook waarom ze zo ontzettend hard loopt.

Semenya: God heeft mij al die kracht gegegeven

Bij het hoogspringen deed routinier Blanka Vlasic een nieuwe poging haar riant gevulde prijzenkast met een olympische titel te verrijken. Sprankelend was het optreden van de hoogspringsters niet in Rio. Niemand ging over 2 meter.

Beitia had tot die hoogte geen enkele fout gemaakt en pakte goud met 1,97. Zilver ging naar de Bulgaarse Mirela Demireva, die ook in een keer over 1,97 ging, maar op 1,88 meter een fout had gemaakt. De Bulgaarse is geruime tijd geleden speciaal naar Zoetermeer verhuisd om daar met trainer Rini van Leeuwen te kunnen werken.

De 32-jarige Vlasic, in 2008 na een enerverend gevecht met de Belgische Tia Hellebaut goed voor zilver, verdiende met haar tweede, geslaagde poging over 1,97 meter het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl