De volleybalvrouwen waren erg dicht bij een bronzen medaille op de Olympische Spelen, maar regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld Amerika stak daar een stokje voor. Dus baalt het team een beetje, maar overheerst er toch ook een gevoel van trots. De vierde plek is immers een historische en ongekende prestatie voor het Nederlandse vrouwenvolleybal.

Robin de Kruijf oogt na afloop ontgoocheld, maar weet ook dat haar team een zware weg heeft bewandeld. "Het is een zware domper, maar ik ben enorm trots op deze prestatie. We zijn dit toernooi na elk verlies toch weer teruggekomen en dat vind ik knap. We hebben echt gevochten." 

De speelster erkent dat de VS een maatje te groot was in de strijd om de bronzen plak. "Het ging erg gelijk op, maar op bepaalde momenten maakten we net een foutje meer dan zij. Daar missen we toch de ervaring."

"Ik ben ontzettend trots op wat we met zijn allen hebben bereikt", zegt bondscoach Giovanni Guidetti die vorig jaar de Nederlandse vrouwen onder zijn hoede nam. "We hebben uitzonderlijke Spelen meegemaakt en ik wil iedereen bedanken voor deze prestatie."

Hoewel de VS een zware kluif was, durfde de Italiaan toch te dromen van eremetaal. "Maar misschien was het nog net iets te vroeg voor ons, maar ik weet zeker dat dit team een mooie toekomst voor zich heeft en zich zeker zal laten zien op het volgende WK en op de Spelen van Tokio."

Ook Lonneke Sloetjes weet dat de Verenigde Staten een bittere pil zijn. "Ze waren gewoon beter en hebben ons alle hoeken van het veld laten zien. Wij hebben net niet die oplossingen kunnen vinden. Amerika is niet voor niets wereldkampioen en ik ben trots dat we niet het veld zijn afgeslagen."

Toch kantelt de wedstrijd na de gewonnen tweede set iets in het voordeel van Oranje. "Ik had toen het idee dat ze weinig energie hadden om te vechten. Daar hebben we uiteindelijk niet veel van kunnen profiteren. Zij wisten uiteindelijk toch steeds een handje ertussen te krijgen, dus kwamen wij niet aan scoren toe."

"Wij waren net niet slim genoeg met blokkeringen en in de aanval", zegt Sloetjes. "We hebben veel agressie, maar niet op de juiste manier. Dat moeten we nog leren."

Geweldige ervaring

De zwaarbevochten wedstrijd geeft haar een dubbel gevoel. "We hebben gestreden en op dit moment is het vooral heel zuur dat ze niets uitreiken aan een vierde plek. Ik vind dat we ook iets om onze nek hadden verdiend."

Nederland is met deze Spelen een ervaring rijker, en niet zomaar eentje. "We hebben hier heel veel van geleerd, bijvoorbeeld dat je op de juiste momenten met nog meer moed daar moet staan. Dit nemen we zeker mee in de toekomst en ik hoop dat er nog veel meer van zulke momenten mogen volgen."

STER reclame