De Nederlandse volleybalvrouwen hebben naast het brons gegrepen in de medaillewedstrijd tegen de Verenigde Staten. In het Maracanazinho was Amerika met 3-1 te sterk.

Nadat Nederland vroeg in de eerste set een kleine marge wist te pakken, kwam Amerika terug en had het halverwege de set een verschil van vijf punten. Defensief stond het goed bij Nederland en met een paar sterke blocks kwam Oranje laat nog gelijk, maar Amerika drukte door en won de set met 25-23.

De nummer één van de wereld begon voortvarend aan de volgende set. Nederland maakte een frissere en betere indruk dan aan het begin van de wedstrijd, maar Amerika wist steeds in punten voor te blijven en liep uit naar 22-20. 

Oranje bleef erin geloven, maakte twee knappe punten en kwam langszij. De Amerikaanse opponenten kregen twee setpunten, die goed werden weggewerkt. Vervolgens had Nederland maar één kans nodig om de set verdiend binnen te halen: 27-25.

Plak blinkt uit

Daarmee brak de strijd pas echt los en kon Nederland het tempo van Amerika veel beter bijhouden. Celeste Plak blonk uit met een paar vernietigende smashes. Oranje liep drie punten uit en de setwinst lonkte. 

Kort daarna kantelde het wedstrijdbeeld en leek de boost van de vorige setwinst uitgewerkt. De VS werd sterker en kreeg zelfs tegen de verhoudingen in twee setpunten de volleybalsters wisten te benutten: 25-22.

Mentale inzinking

Ook in de vierde set lag het tempo hoog, maar Nederland leek ietwat aangedaan door de verloren derde set. Amerika liep uit naar 14-8, maar met een time-out sprak bondscoach Giovanni Guidetti zijn team vertrouwen in. 

Nederland kwam wel dichterbij, maar wist nooit echt een doorbraak te forceren. De VS won ook de laatste set met 25-19 en sleepte de bronzen medaille in de wacht.

De vierde plek op de Olympische Spelen is de hoogste notering die de volleybalvrouwen ooit hebben gehaald.

STER reclame