ANP

De aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de Olympische Spelen in Rio is niet onopgemerkt gebleven. Uitbundig en spontaan leefde het complete koninklijke gezin mee met de sportieve successen en teleurstellingen van de Nederlandse olympiërs. Die waardeerden dat zichtbaar.

Foto's en video's van de sportieve familie vonden hun weg naar met name de royaltyrubrieken van buitenlandse media. Met een mengeling van verbazing en jaloezie berichtten die over het koninklijke supportersgedrag. Andere gekroonde hoofden en royals waren veelal minder lang in Rio, hadden hun kinderen niet meegenomen en bleven meer in de plooi.

Ik denk dat het gedrag van jullie koning en koningin aantoont dat ook royals gewoon mensen zijn.

Robert Jobson,, Britse koningshuis-verslaggever

In De Telegraaf zei de Britse koningshuis-verslaggever Robert Jobson over de Nederlandse 'juichkoning' en zijn vrouw: "Het enthousiasme en de passie die ze tonen. Prachtig. Zo blijven ze relevant. Ik denk dat het gedrag van jullie koning en koningin aantoont dat ook royals gewoon mensen zijn." De krant werpt echter meteen de vraag op of de koning ook "té gewoon" kan worden. 

Dat is het eeuwige dilemma voor een constitutioneel vorst. Hij moet dicht bij het volk staan, maar als staatshoofd tegelijkertijd ook enige afstand bewaren. De adviseurs van de koning zijn zich daarvan bewust. De site van het koninklijk huis besteedt dan ook slechts terughoudend en beknopt aandacht aan het verblijf van het koninklijke gezin in Rio. Geen juichfoto's of juichvideo's. De Oranjes waren in Rio ook met vakantie, maar daar zwijgt de Rijksvoorlichtingsdienst over.

'Gewoon'

In tegenstelling tot zijn moeder Beatrix is Willem-Alexander de koninklijke belichaming van het populaire vaderlandse gezegde 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!'. Maar een koning die gewoon doet, doet niet gewoon, maar doet in zekere zin gek.

Heel begrijpelijk dan ook dat een buitenlandse tv-commentator zich vergiste toen surfer Dorian van Rijsselberghe, na het behalen van zijn gouden medaille, koningin Máxima en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane omhelsde. De commentator ging ervan uit dat de surfer zijn vrouw en kinderen knuffelde, niet een koningin en drie prinsessen.

Willem-Alexander was in drie hoedanigheden in Rio: als staatshoofd, als erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en als vader die vakantie vierde. De rollen overlapten en versterkten elkaar soms, zoals bij de medaille-uitreiking door de koning aan Dafne Schippers.

Als staatshoofd heeft Willem-Alexander zich in het politiek labiele Brazilië overigens nauwelijks gemanifesteerd. Hij had geen afspraken gepland met politici en deed geen politieke uitspraken.

Favela

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde pakten het anders aan. Zij wilden aan hun olympische bezoek een sociaal-politiek tintje geven door naar een sloppenwijk in Rio te gaan. Daar kwam om veiligheidsredenen overigens niet veel van terecht.

Het koningspaar zet op woensdag 24 augustus pas écht een streep onder hun olympisch avontuur. Ze ontvangen dan op paleis Noordeinde de Nederlandse medaillewinnaars.

STER reclame