Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog
NOS Sport

Geen hockeyster die het begrijpt: het beste team heeft zilver

Bondscoach Alyson Annan en de hockeysters waren het er allemaal over eens: Nederland speelde in de olympische finale tegen Groot-Brittannië zijn beste wedstrijd van het toernooi en heeft goud laten liggen. "Het beste team heeft zilver", zei Ellen Hoog.

"Het is heel onterecht", ging Hoog verder. "Dit was onze beste wedstrijd van de afgelopen twee jaar. Er had zoveel meer ingezeten. Zuur. Zij komen vier keer in de cirkel en maken drie goals, dat ligt echt aan ons."

En Maartje Paumen: "Dit voelt als zeer onterecht. We hadden goud moeten hebben. We belonen onszelf te weinig, dat is het enige dat we onszelf kunnen verwijten. Ik ben ook trots, want we zijn van ver gekomen."

Ook Kitty van Male, die twee van de drie Oranje-goals maakte, kon er niet over uit. "Ik had liever niet gescoord en wel goud gepakt. Wij waren beter. Zij maakten echt rotgoals."

'Shoot-outs is altijd fifty-fifty'

Bondscoach Annan was opvallend positief. "We waren waanzinnig goed. Dominant, passievol en we toonden veerkracht. Dit is niet het moment om kritisch te zijn. We hebben de beste wedstrijd van het toernooi gespeeld."

Bij de ontknoping van het duel liet Oranje het echter jammerlijk afweten. In de shoot-outs wist geen van de Nederlandse speelsters te scoren. Een verklaring daarvoor kon Annan niet geven. "Dat is altijd lastig. We hadden geen geluk. Het is altijd fifty-fifty", aldus de coach.

En Hoog: "De ene dag gaat het goed, de andere niet. Ik kan verwijten maken, maar ik ben zo trots op dit team. Wat wij hier hebben laten zien, is heel knap."

Afscheid Van As

Voor Naomi van As was het haar laatste interland. "Dat dringt nog niet tot me door. Ook niet dat we zilver hebben in plaats van goud. Je bent eigenlijk veel beter. Dan heeft het misschien zo moeten zijn."

"Maar over een paar weken kijk ik terug", ging Van As verder. "Dan denk ik: twee keer goud (Peking en Londen) en een keer zilver. Wie kan dat nou zeggen?"

Gaan Hoog en Paumen wel door bij Oranje? "Daar ga ik over nadenken", aldus Hoog. "Het kan goed zijn dat dit mijn laatste wedstrijd is geweest. Aan de andere kant: om te stoppen met een gemiste shoot-out is ook niet lekker."

Paumen: "Ik heb er nog niet over nagedacht. Maar dit is zo'n hecht team dat ik neig naar doorgaan."

Van As neemt afscheid met zilver: heeft dan zo moeten zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl