Een Italiaanse reddingswerker met een vluchtelingenkind dat uit de Middellandse Zee is gered
NOS Nieuws

'Herverdeling vluchtelingen over EU totaal mislukt'

Opnieuw komen er dagelijks zo'n 900 migranten aan in Italië. Volgens de afspraken zouden de politieke vluchtelingen van de economische migranten worden gescheiden in zogenoemde hotspots. Daarna zouden ze worden herverdeeld over de lidstaten van de Europese Unie. Maar in de praktijk komt daar weinig van terecht.

Zo staan er nog maar vier screeningscentra in Italië, in plaats van de zes die waren toegezegd. "Niet alleen staan er te weinig hotspots, ook kan lang niet elke migrant die het land binnenkomt er terecht", zegt correspondent Rop Zoutberg, die een opvangcentrum bekeek in de Italiaanse plaats Taranto. "Die mensen belanden dan vaak op de normale, overvolle opvanglocaties. Wat er dan met hun asielaanvraag gebeurt, blijft schimmig."

Daardoor kunnen de vluchtelingen niet goed worden herverdeeld over de EU-lidstaten. "Na een jaar zijn er nog maar 3000 migranten naar andere landen gestuurd", zegt de Britse migrantenonderzoeker Simon McMahon. "Dat terwijl er zo'n 160.000 vluchtelingen zouden worden herverdeeld vanuit Griekenland en Italië. Dit project is totaal mislukt en dat komt doordat het hotspot-programma niet werkt."

'Het lukt EU-landen niet een gemeenschappelijk probleem op te lossen'

Ook premier Mark Rutte vindt dat de hotspots in Italië "tergend langzaam van de grond zijn gekomen", maar volgens hem wordt er vooruitgang geboekt. Hij vindt wel dat er meer moet gebeuren. De premier zegt dat de EU het complete pakket moet uitvoeren: de hotspots, de afspraken met Turkije en met landen in Afrika en een goede bewaking van de grenzen.

Hij benadrukte dat de instroom van asielzoekers in Nederland niet alleen lager is dan vorig jaar, maar ook dan in 2014. "Maar we blijven alert." Rutte zegt dat de mensen die uit Afrika via de Middellandse Zee naar Italië reizen een heel andere groep zijn dan de vluchtelingen die over de Egeïsche Zee van Turkije naar Griekenland wilden.

Rutte ook niet tevreden over hotspots

Die laatste groep maakte vaak kans op asiel en die aantallen zijn sinds de afspraken met Turkije fors teruggelopen, zegt de premier. Maar volgens hem heeft het overgrote deel van de vluchtelingen via de Middellandse Zee geen kans dat hun asielverzoek wordt toegewezen. Vaak gaat het om economische migranten die in veel gevallen in Italië blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl