AFP
NOS Nieuws

Campagneleider Trump opnieuw onder vuur

De campagneleider van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, Paul Manafort, is voor de tweede keer in een week in opspraak geraakt. Volgens persbureau AP verzwegen hij en zijn naaste medewerker Rick Gates voor het Amerikaanse ministerie van Justitie dat zij in de periode 2012-2014 actief waren als lobbyist voor de regering van de toenmalige Oekraïense president Janoekovitsj.

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen, zijn verplicht dat bij Justitie te melden. Als ze dat niet doen, dan maken zij zich schuldig aan een misdrijf dat bestraft kan worden met een maximale gevangenisstraf van vijf jaar of een maximale boete van ruim 220.000 euro.

E-mails

Janoekovitsj voerde een pro-Russische koers. Uit e-mails die AP in handen kreeg, zou blijken dat Gates, die ook toen al met Manafort werkte, lobbyisten in Washington inhuurde om afspraken te regelen tussen Amerikaanse parlementsleden en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

Ook moesten de lobbyisten zien te achterhalen wie er achter de lobbycampagne van Janoekovitsjs rivaal Julia Timosjenko zat. Timosjenko protesteerde met een hongerstaking tegen de situatie in het land en tegen de omstandigheden waaronder zij gevangen werd gehouden. Daarnaast moesten ze de sympathie voor Timosjenko in de VS ondermijnen.

Medewerkers van het bedrijf van Manafort zeiden tegen AP dat Manafort toezicht hield, Gates was degene die de activiteiten in gang zette.

Reactie

Manafort en Gates wilden gisteren, toen AP hun de beschuldiging voorlegde, niet reageren. Eerder ontkenden ze dat ze werk deden waarvoor registratie bij het ministerie van Justitie noodzakelijk was.

Maandag meldde The New York Times dat Manaforts naam voorkomt in een corruptieonderzoek in Oekraïne. Hij zou voor zijn werkzaamheden voor Janoekovitsj uit een zwarte kas 11,4 miljoen euro hebben ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl