NVWA: de tijgermug willen we hier niet

ANP

In Veenendaal is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bezig met het bestrijden van Aziatische tijgermuggen. De insecten werden daar in een woonwijk aangetroffen. Om verspreiding te voorkomen, worden mogelijke broedplaatsen vandaag aangepakt.

De tijgermuggen zijn ontdekt in de woonwijk Dragonder-Noord in Veenendaal. Het is nog niet duidelijk waar ze vandaan komen. Plekken waar de muggen mogelijk eitjes leggen, zoals stilstaand water of regentonnen, worden behandeld.

"We gaan in de wijk 115 adressen langs om te kijken of er mogelijk tijgermuggen aanwezig zijn en of er stilstaand water is dat we kunnen wegnemen", zegt Benno Bruggink van de NVWA. "Want dat is de plek waar de tijgermug het liefste zijn larve neerlegt."

De tijgermug komt vooral voor in tropische gebieden AFP

De NVWA wil de tijgermug in Nederland niet hebben. "Want als er geen tijgermug is, kan die ook geen ziektes overbrengen. Mochten er op meer plekken tijgermuggen gevonden worden, en daar heeft het wel alle schijn van, dan moeten we onze strategie gaan aanpassen. We gaan er hard tegenaan."

Volgens Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is het belangrijk dat er snel wordt ingegrepen. "Die mug heeft op heel veel plekken op de wereld al laten zien heel inventief te zijn en zich heel snel te verspreiden. Het is er wel eentje om bovenop te zitten."

De Aziatische tijgermug wordt ook wel de Aedes albopictus genoemd. In Aziƫ, Afrika en Zuid-Amerika kan het insect infectieziekten overbrengen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika. De oorsprong van de Aedes albopictus ligt in Aziƫ, maar de larven ervan zijn via internationale export ook in andere werelddelen terechtgekomen. In tegenstelling tot de bekende huissteekmug, steekt de tijgermug met name overdag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de vondst van de tijgermug geen gevaar vormt voor de gezondheid van bewoners. Volgens het instituut is het zo goed als uitgesloten dat de mug infectieziekten in Nederland kan overdragen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jacht op tijgermuggen in Veenendaal

Mensen kunnen zelf ook actie ondernemen om te voorkomen dat de tijgermug zich kan nestelen in Nederland. Benno Bruggink: "Ze kunnen potjes met stilstaand water leeggooien en controleren of regentonnen zijn afgedekt. En anders kunnen we die ook legen."

Inspecties

Het Centrum voor Monitoring van Vectoren (CMV), een onderdeel van de NVWA, voert al een tijdje regelmatig inspecties uit bij bedrijven die bijvoorbeeld lucky bamboo (een plantensoort) of tweedehands autobanden verkopen. Zij houden in de gaten of er exotische muggen aanwezig zijn.

Zika kan ernstige schade veroorzaken bij ongeboren kinderen EPA

Tijgermuggen kwamen eerder dit jaar al uitgebreid in het nieuws, omdat mensen besmet waren geraakt met het zika-virus. Dat gebeurde vooral in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Het virus, dat vooral door de muggen wordt overgedragen, kan ernstige schade veroorzaken bij ongeboren kinderen.

STER Reclame