De Turkse ambassadeur bij de EU, Selim Yenel
NOS Nieuws

Turkije wil uiterlijk in 2023 bij EU horen

Turkije wil de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie binnen zeven jaar afronden. In 2023 viert de Turkse Republiek zijn honderdste verjaardag. Het zou prachtig zijn als we dan bij de EU horen, zegt de ambassadeur van Turkije bij de EU, Selim Yenel, in Die Welt.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gaan de onderhandelingen met Turkije over een EU-lidmaatschap nog zeker jaren duren. Hij zegt dat het land op dit moment nog niet klaar is om toe te treden tot de EU, schrijft de Oostenrijkse Tiroler Tageszeitung. Juncker zei niet wanneer Turkije wel bij de EU kan komen.

Turkije wacht al tientallen jaren op toetreding tot de EU. De EU beloofde er werk van te maken tijdens de onderhandelingen over de vluchtelingencrisis, maar de kans dat het er echt van komt, lijkt verkeken nu het land in de nasleep van de mislukte staatsgreep van vorige maand tienduizenden mensen heeft opgepakt en kranten en radio- en tv-stations het zwijgen is opgelegd. Critici zeggen dat de machthebbers in Turkije de staatsgreep misbruiken als excuus om tegenstanders de mond te snoeren.

Koenders

Oostenrijk wil de gesprekken over toetreding zelfs afbreken en zal dat de komende maand aan andere EU-landen voorstellen. Ook in andere landen en onder Nederlandse politici is er weinig animo om de vastgelopen gesprekken over toetreding nieuw leven in te blazen.

Minister Koenders zei vanochtend over de wens van Turkije om in 2023 lid van de EU te zijn dat hij zich niet op een datum wil vastpinnen. "Dat vind ik nogal wat. Het gaat niet over data, maar landen moeten aan zeer strikte criteria voldoen." Hij zet vraagtekens bij de manier waarop de rechtsstaat zich in Turkije ontwikkelt na de coup van vorige maand.

Koenders wil aan de andere kant ook niet zover gaan dat de onderhandelingen met Turkije over een lidmaatschap moeten worden afgebroken. "Turkije is gewoon een kandidaat-lidstaat." Hij benadrukte wel dat de doodstraf in geen geval opnieuw mag worden ingevoerd.

Koenders wil zich niet op een datum vastpinnen

Democratie

Turkije had na de staatsgreep op meer begrip van de EU-landen gerekend. Volgens Ankara zat de Gülen-beweging achter de poging tot staatsgreep. Als die was gelukt, was Turkije nu geen democratie meer en was er een burgeroorlog uitgebroken, zegt Yenel.

"Turkije verwacht dat bondskanselier Merkel, EU-president Tusk, commissievoorzitter Juncker of de tijdelijke EU-voorzitter Slowakije ons land nu bezoekt. Dan zouden ze de democratie steunen en laten zien dat ze begrijpen dat de democratie is gered."

Visumplicht

Turkije wil ook dat de EU haast maakt met het afschaffen van de visumplicht voor Turken, onderdeel van de afspraken die bij het vluchtelingenakkoord in maart werden gemaakt. "Dat moet dit jaar gebeuren, pas in 2017 is voor ons onacceptabel", zegt Yenel.

De EU wil onder meer dat Ankara de vergaande anti-terreurwetten aanpast aan de Europese standaard. Volgens Yenel gaat dat wel lukken, behalve als er eisen worden gesteld die de bestrijding van terreur in Turkije onmogelijk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl