Saudische gevechtsvliegtuigen
NOS Nieuws

Artsen zonder Grenzen: stop met steun aan Saudi's in Jemen

De internationale gemeenschap moet meer druk uitoefenen op Saudi-Arabië om te stoppen met de "lukrake bombardementen" in Jemen. Dat vindt Artsen zonder Grenzen. De hulporganisatie trekt zich terug uit Noord-Jemen nadat de Saudische luchtmacht daar voor de vierde keer een AzG-kliniek bombardeerde.

Bij het laatste bombardement kwamen begin deze week 19 mensen om het leven, onder wie een medewerker van Artsen zonder Grenzen. Saudi-Arabië betreurt het vertrek van de hulporganisatie en zegt dat het bombardement een fout was, maar directeur Arjan Hehenkamp van Artsen zonder Grenzen Nederland heeft daar geen enkel begrip voor. De Saudische strijdkrachten kenden volgens hem de coördinaten van het ziekenhuis.

"Dit is een ziekenhuis dat ver weg ligt van de frontlinies en toch gooien ze er een bom op. De Saudi's zeggen dat ze het bombardement kritisch gaan onderzoeken, maar dat hebben ze nu vier keer gezegd en van de eerste drie keer hebben we nog niks vernomen."

Bomkrater bij de getroffen kliniek van Artsen zonder Grenzen

Mede-verantwoordelijk

De Verenigde Staten veroordelen de aanval op de kliniek, maar het land blijft wapens leveren aan Saudi-Arabië. Hehenkamp wil dat de VS en andere grote landen die Saudi-Arabië steunen, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk, meer druk gaan uitoefenen om een einde te maken aan de luchtaanvallen in Noord-Jemen. Bij die aanvallen vallen veel burgerslachtoffers. "We beginnen die landen mede-verantwoordelijk te houden", zegt Hehenkamp.

De AzG-directeur wijst erop dat de leden van de VN-Veiligheidsraad in mei dit jaar zelf met een oproep kwamen om ziekenhuizen in conflictgebieden te ontzien. "En dit is wat ervan terechtkomt."

Nederland kan diplomatiek iets betekenen en moet die verantwoordelijkheid ook nemen.

Arjan Hehenkamp, directeur Artsen zonder Grenzen Nederland

Ook Nederland zou meer moeten doen, vindt Hehenkamp. "Waar blijven de veroordelingen? Minister Koenders kan zich niet veroorloven om te zeggen dat dit een foutje was. Het maakt mij niet uit of het bombardement doelgericht was of niet, waar het om gaat is dat het voor de vierde keer gebeurt. Waar zijn we nog veilig?"

Nederland heeft niet veel invloed, maar kan op diplomatiek vlak wel iets betekenen, denkt de AzG-directeur. "Nederland heeft een bijzondere positie. Nederland is het centrum van de internationale rechtsorde, heeft een zetel in de Mensenrechtenraad van de VN en deelt straks een zetel in de Veiligheidsraad met Italië. Nederland kan diplomatiek iets betekenen en moet die verantwoordelijkheid ook nemen."

In een reactie zegt minister dat hij vorige week met zijn Saudische ambtgenoot heeft gesproken. Hij heeft in dat gesprek benadrukt dat het ontzien van de burgerbevolking wat hem betreft voorop moet staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl