ANP

In Marokko zijn vorige week tijdens een speciaal transport 71 paspoorten gestolen van Marokkanen die een visum hadden aangevraagd voor Nederland. Dat gebeurde toen de reispapieren met een koerier werden vervoerd naar een visumkantoor in Nador in het noordoosten van het land.

De visa waren verstrekt door de Nederlandse honorair consul in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hadden 41 van de 71 aanvragers een visum gekregen. Met de visa kan vrij worden gereisd door het Schengengebied, dus bijna de hele EU plus Zwitserland en Noorwegen.

Volgens het ministerie heeft Nederland de visa meteen ongeldig verklaard en hebben de Marokkaanse autoriteiten hetzelfde gedaan met de paspoorten. Het kantoor in Nador dat de visumaanvragen voor Nederland verzorgt, heeft van Den Haag het verzoek gekregen alle kosten van de gedupeerden te betalen.

Koenders: vervelend maar weinig risico

De Marokkaanse veiligheidsdienst is vanwege de diefstal extra alert, schrijft de Volkskrant. De Marokkaanse autoriteiten vrezen dat de documenten door criminelen of terroristen zijn gestolen. Buitenlandse Zaken wil daar niets over zeggen.

Het komt zelden voor dat zoveel paspoorten in één klap worden gestolen. De passen, namen en visanummers staan internationaal geregistreerd.

De Marokkaanse autoriteiten en de Nederlandse Koninklijke Marechaussee zeggen dat de gestolen paspoorten tot nu toe nog niet zijn gebruikt om Nederland of andere West-Europese landen in te komen. Marokko, Nederland en het visumkantoor stellen samen een onderzoek in naar de diefstal.

STER reclame