NOS Sport

Volleybalsters onderuit na zenuwslopend duel met China

De Nederlandse volleybalsters hebben niet kunnen stunten met een plaats in de finale van het olympisch toernooi. China, dat in de groepsfase nog met 3-2 geklopt werd, won na een thriller van ruim twee uur: 3-1 (27-25, 23-25, 29-27, 25-23).

Oranje begon goed, zette de tegenstander met harde opslagen onder druk en liep vlot uit naar 12-5. China wisselde zijn spelverdeler en dat wierp zijn vruchten snel af (13-13). De olympisch kampioen van 2000 en 2004 drukte door en kwam even later op 24-20.

Nederland werkte de setpoints allemaal weg, vooral dankzij drie goede services van Anne Buijs. Op het zesde setpunt voor China ging het echter toch mis.

Vreugde bij de Nederlandse volleybalsters na de tweede set

Vechtlust Oranje niet beloond

Oranje knokte zich in de tweede set drie keer langszij na een achterstand van drie punten (6-9, 9-12, 14-17), kwam dankzij invaller Celeste Plak op voorsprong en sleepte vervolgens ook de set binnen.

De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti hield de tegenstander onder druk, maar verspeelde net als in de openingsset een ruime voorsprong. In de slotfase waren er voor beide landen setpoints en was China de gelukkigste.

Het krachtsverschil was ook gering in de vierde set, al stond China nooit aan de verkeerde kant van de score. Oranje bleef vechten, maar speelde net iets te slordig om voor een stunt te zorgen en uitblinkster Zhu Ting (31 punten) bleek op de belangrijke momenten niet te stoppen.

De Nederlandse volleybalsters kwamen tekort tegen de Chinese vrouwen

Stunt volleybalsters Servië

China neemt het zaterdag in de finale op tegen Servië, dat eerder op de avond voor een daverende stunt gezorgd had door toernooifavoriet Amerika met 3-2 (20-25, 25-17, 25-21, 16-25, 15-13) aan de kant te zetten.

Na twee keer zilver en twee keer brons won de VS in 2014 eindelijk WK-goud. Ook op de Spelen werd steeds naast de titel gegrepen en na drie keer zilver (onder meer in 2008 en 2012) en een keer brons moest nu ook olympisch geoogst worden.

Servië, dat op het WK nog met 3-0 werd geklopt, gooide echter roet in het eten. Vedette Foluke Akinradewo viel al vroeg uit en in de beslissende vijfde set was een 11-8 voorsprong niet voldoende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl