Goud voor kogelstoter Crouser, Kroatische Kolak verrast bij speerwerpen

Ryan Crouser is in Rio de Janeiro met groot vertoon van macht olympisch kampioen kogelstoten geworden. Met een afstand van 22,52 meter liet hij de nummer twee, zijn landgenoot Joe Kovacs, ver achter zich. De afstand van Crouser betekende een verbetering van het olympisch record van Ulf Timmermann (22,47) uit 1988.

Kogelstoter Ryan Crouser wint goud in Rio

Bovendien nestelde de 24-jarige winnaar zich in de toptien van de kogelstoters aller tijden. Regerend wereldkampioen Kovacs staat op die lijst nog net boven hem, maar kwam dit keer niet verder dan 21,78 meter.

De Pool Tomasz Majewski, die in 2008 en 2012 de olympische titel greep, is bezig met zijn afscheidstoernee en kon geen rol van betekenis spelen. Hij eindigde als zesde.

Verrassend goud Kolak

Bij het speerwerpen voor vrouwen ging het goud verrassend naar Sara Kolak. De 21-jarige Kroatische zegevierde met een afstand van 66,18 meter, een persoonlijk en nationaal record.

Alle ogen waren in de finale gericht op Barbora Spotáková. De Tsjechische kon de eerste atlete worden met drie gouden medailles op rij op één onderdeel. De 35-jarige Spotáková moest met een worp van 64,80 meter echter genoegen nemen met brons.

Kolak won eerder dit jaar brons op de EK, maar een hoofdprijs bleef nog uit. Sunette Viljoen, dit seizoen winnares van twee Diamond League-wedstrijden, sleepte met 64,92 meter zilver in de wacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl