De kleding van Ötzi Institute for Mummies and the Iceman

IJsmummie Ötzi droeg bij zijn dood 5300 jaar geleden kleding van verschillende soorten leer en had een hoed op van berenbont. Dat hebben wetenschappers weten te achterhalen door nieuwe technieken die bepaalde delen van dna vergroten.

Tot nu toe was genetisch onderzoek naar de kleding van de mummie, die bijna 25 jaar geleden door wandelaars in de Italiaanse Alpen werd gevonden, niet mogelijk doordat het leer bewerkt was en aan zeer hoge en lage temperaturen blootgesteld is geweest.

Pijlenkoker

Het nieuwe onderzoek toont aan dat Ötzi een mantel droeg van geiten- en schapenleer. Het leer was afkomstig van minstens vier verschillende dieren. Hij droeg een ondervest van schapenleer en een broek van geitenleer. De veters in zijn met gras gevulde schoenen waren gemaakt van runderleer.

Reconstructie van Ötzi AFP

Verder had Ötzi een hoed op die gemaakt was van de vacht van een bruine beer en hij had een pijlenkoker bij zich die van het leer van een ree was gemaakt.

Ruilhandel

De onderzoekers kunnen niet achterhalen of Ötzi de leren huiden kreeg door zelf op dieren te jagen of ze te fokken. Het is ook goed mogelijk dat hij sommige dierenhuiden kreeg door middel van ruilhandel.

STER reclame