Jemenieten bekijken de schade na het bombardement op de kliniek
NOS Nieuws

AzG verlaat klinieken in Noord-Jemen na luchtaanval

Artsen zonder Grenzen vertrekt uit zes klinieken in Noord-Jemen. De hulporganisatie heeft dit besloten naar aanleiding van het luchtbombardement van begin deze week op een van zijn klinieken. Daarbij kwamen negentien mensen om het leven.

AzG benadrukt dat het de vierde aanval was op een van zijn klinieken tijdens de oorlog in Jemen. De organisatie houdt Saudi-Arabië verantwoordelijk voor de aanval.

Een coalitie onder leiding van dat land voert luchtaanvallen uit op Houthi-rebellen in Jemen. Zij namen in 2014 de hoofdstad Sanaa in en maken inmiddels de dienst uit in grote delen van het land.

Klinieken niet gesloten

AzG heeft naar eigen zeggen onvoldoende zekerheid gekregen van Saudi-Arabië dat er in de toekomst niet nog een keer een kliniek wordt getroffen. "AzG is tevreden noch gerustgesteld door de verklaring van de door Saudi-Arabië geleide coalitie dat de aanval een vergissing was."

De klinieken zullen in principe niet dichtgaan: medewerkers van het Jemenitische ministerie van Volksgezondheid zullen samen met vrijwilligers actief blijven. AzG, die benadrukt dat de klinieken het toch al moeilijk hadden, vraagt alle strijdende partijen om medische faciliteiten te ontzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl