Alle Nederlandse BMX'ers overleven knotsgekke kwartfinales

Niek Kimmann Pro Shots

BMX-renners Niek Kimmann, Jelle van Gorkom en Twan van Gendt zijn door naar de halve finales van het olympisch toernooi. Ze overleefden de zeer hectische kwartfinales waarbij meerdere valpartijen vele slachtoffers eisten. Onder meer de olympisch kampioen Maris Strombergs, de huidige wereldkampioen Joris Daudet en oud-wereldkampioen Liam Phillips moesten het veld ruimen.

Van Gorkom was de grote uitblinker onder de Nederlanders. Hij pakte brutaal in de eerste twee runs de koppositie en wist die runs ook winnend af te sluiten. Daardoor was hij al bijna zeker van de volgende ronde. In de laatste run kwam zijn positie niet meer in gevaar.

Van Gorkom hoefde dan ook niet voluit te rijden in de laatste manche. Dat was een fijne uitgangspositie, gezien de vele valpartijen. "Er gebeuren heel veel gekke dingen", zegt hij. "Je ziet grote namen die het moeilijk hebben. Ik ga wat dat betreft ook met veel zelfvertrouwen naar de halve finale. In mijn heat zat het hele WK-podium en die renners heb ik gewoon verslagen."

Kimmann kwam in de tweede run zwaar ten val. Bij een hoge sprong werd hij door de sterke wind meegenomen en verloor hij de controle over zijn fiets. Hij besloot de ronde met een door pijn vertrokken gezicht toch af te maken. Dat moest lopend, want bij de val brak zijn voorvork af. 

Toen het er in de laatste rit op aan moest komen, stond Kimmann er en kroop hij door het oog van de naald naar de volgende ronde. Slechts één punt verschil zat er tussen uitschakeling en plaatsing.

Kimmann was na de laatste manche verbaasd dat hij door was. "Toen ik viel dacht ik: het is klaar. Maar ik kon niet opgeven, ik moest hoe dan ook naar de finish. Mijn enkel deed zo'n zeer. Bij de start van de derde run ging ik ervan uit dat ik niet meer door kon. Daarom is het juist een gigantische opluchting dat het is gelukt. Morgen een paracetamol erin en doorgaan."

Ook Twan van Gendt had het zwaar. Hij crashte in de eerste omloop, maar kwam daar zonder kleerscheuren vanaf. In de tweede en derde run herpakte hij zich en wist hij toch nog een derde plek af te dwingen, genoeg voor een plaats in de halve finales.

"Ik kan wel zeggen dat dit heftig is. In deze baan zit het veld erg dicht bij elkaar en ook de wind zorgt voor extra spanning. De baan is echt knetterhard, dat heb ik ook gevoeld in de eerste ronde. Ik heb een behoorlijk gat in mijn knie, maar ik ben gelukkig door."

STER Reclame