Luchtfoto van het knooppunt Muiderberg met de nieuwe spoorbrug
NOS Nieuws

Een weekend lang verkeershinder door megaklus A1

Het is voor Rijkswaterstaat de grootste logistieke operatie in jaren: maandag gaat de nieuwe A1 open, maar voor het zover is, moet de snelweg dit weekend grotendeels op slot. Daarnaast ligt ook het treinverkeer tussen Weesp en Almere er een week uit.

De werkzaamheden zorgen voor grote verkeershinder tussen Amsterdam, Almere en Muiden. De afsluitingen beginnen morgenavond om 20.00 uur en duren tot maandagochtend 5.00 uur.

De A1 in de richting Amersfoort/Almere wordt tussen knooppunten Diemen en Muiderberg volledig afgesloten. In de richting Amsterdam blijven wel twee rijstroken open.

Op de A9 richting Diemen zijn tussen Holendrecht en Diemen slechts twee rijbanen open en de afrit Muiderberg op de A6 is in de richting Amsterdam afgesloten.

Om sluipverkeer tegen te gaan worden ook lokale wegen in Muiden en Muiderberg afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via Utrecht over de A27, A12 en A2.

Vanuit Almere en Lelystad is de trein geen alternatief. Omdat de nieuwe spoorbrug over de A1 wordt aangesloten op het spoornet rijden er een week lang geen treinen van en naar Flevoland.

De stremming begint morgenavond om 21.30 uur en duurt tot 12.30 uur op 26 augustus. Die vrijdag rijdt de eerste trein over de nieuwe spoorbrug. De NS zet bussen in en maakt in overleg met Rijkswaterstaat gebruik van de vluchtstroken op de A1 en de A6.

Grootste aquaduct van Europa

Al het oponthoud is niet voor niets. Dit weekend moet de bouwpuzzel van de A1, waar 2,5 jaar aan gewerkt is, in elkaar vallen.

Op het hele traject A6-A1-A9 zijn extra rijstroken aangelegd. Bij Muiden wordt het grootste aquaduct van Europa geopend: maar liefst twaalf rijstroken gaan onder de Vecht door.

'Zeven kilometer nieuwe snelweg. Dat betekent nogal wat'

Tussen Almere en Hilversum komen twee extra keersporen, waardoor er twee extra intercity's per uur kunnen rijden.

Die treinen rijden via een nieuwe spoorbrug over de A1. Deze nieuwe brug werd in mei centimeter voor centimeter over de A1 gelegd.

In mei werd de spoorbrug over de A1 geplaatst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl