Een aziatische tijgermug
NOS Nieuws

NVWA gaat tijgermug in Veenendaal bestrijden

In een wijk in Veenendaal is de Aziatische tijgermug aangetroffen. Het insect kan ziektes als knokkelkoorts en chikungunya verspreiden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de mug bestrijden.

Volgens het RIVM is het nagenoeg uitgesloten dat het insect die ziektes overbrengt, omdat deze in Nederland niet voorkomen. De autoriteiten willen niet dat de uitheemse mug zich in Nederland vestigt, zegt de woordvoerder van het RIVM. "Het beest hoort hier niet."

Daarom gaat de NVWA de mug te lijf met vallen en bestrijdingsmiddelen. Ook wordt stilstaand water in bijvoorbeeld gieters en regentonnen verwijderd. Muggen planten zich daarin voort.

Zika

In een straal van 500 meter van waar de beestjes zijn gesignaleerd, gaat de warenautoriteit op zoek. De buurtbewoners zijn per brief op de hoogte gesteld.

Omdat de de tijgermug veel ziekten kan overbrengen, bestaat het vermoeden dat hij mensen ook kan besmetten met het zika-virus. De woordvoerder van het RIVM benadrukt dat dat nog niet is bewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl