NOS Nieuws Buitenland

Venezuela wil geweld stoppen, wapens publiekelijk vernietigd

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/5 Venezuela vernietigt wapens op de markt
2/5 Reuters
3/5 Reuters
4/5 Reuters
5/5 Reuters

De Venezolaanse politie heeft op een plein in Caracas bijna 2000 wapens vernietigd. Er werden onder meer zagen en slijpmachines ingezet om de geweren en pistolen onschadelijk te maken. 

De actie is volgens de minister van Binnenlandse Zaken Reverol onderdeel van een campagne om Venezolanen "te ontwapenen en vrede te brengen". Burgers kunnen al een tijdje vrijwillig wapens inleveren, in ruil voor elektronische apparatuur of bouwmaterialen.

Toenemend geweld

Venezuela gaat gebukt onder een golf van geweld. De afgelopen jaren is dit toegenomen door de zware economische crisis in het land. Venezuela is inmiddels een van de gevaarlijkste landen van Latijns-Amerika.

Bendes krijgen steeds zwaarder materiaal in handen, vaak via corrupte politieagenten. Ook worden er regelmatig wapens gestolen van de autoriteiten. Volgens Reverol heeft de regering inmiddels een nieuwe lasertechnologie ontwikkeld waarmee gestolen wapens kunnen worden getraceerd. 

STER reclame