Flickr / kees torn
NOS Nieuws

Rotterdammers: luxe kade lijkt wel de Amsterdamse Wallen

Bewoners van een kersvers gedeelte van de skyline van Rotterdam zijn boos over een Duits cruiseschip dat wekelijks voor hun balkon parkeert. De 300 meter lange AIDAprima meert sinds mei wekelijks aan de Wilhelminapier. "Nadat het cruiseschip 24 uur naast ons balkon en slaapkamer heeft staan ronken, is alles buiten en binnen plakkerig zwart."

Het is niet duidelijk om hoeveel klagers het precies gaat, maar in een brief aan de gemeente schrijft een bewoner: "De fluoriserende verlichting schijnt de hele nacht in alle kamers. Het is alsof je plotseling op de Wallen woont in plaats van aan de luxe kade van Rotterdam."

Luxe woningen

Op de Wilhelminapier staat sinds de afgelopen jaren een aantal nieuwe woontorens, waaronder het grootste gebouw van Nederland: De Rotterdam. De AIDAprima is een van de weinige schepen die 's nachts aan de kade blijft liggen. Andere schepen zijn vaak 's avonds weer vertrokken.

Aan RTV Rijnmond vertellen bewoners dat ze de ramen niet meer opendoen. "Ik ken het riedeltje van de kapitein die om 07.00 uur het ontbijt aankondigt bijna uit mijn hoofd."

ANP
Het schip heeft plek voor 3250 passagiers

"Ik begrijp dat de boten erbij horen", zegt een bewoner tegen de regionale omroep. "Ze lagen hier ook eerder dan de woningen er stonden. De vraag is alleen: hoeveel komen er nog bij? Het worden er steeds meer. In mei lagen er zestien schepen. Om de dag één. Dat wordt vervelend."

Nadat bewoners hun klachten kenbaar maakten, leek het een tijdje beter te gaan. Maar in een nieuwe brief schrijft een bewoner dat het schip nu weer zo aangemeerd ligt, dat "het scheepslicht 's ochtends vroeg al de appartementen in schijnt."

Geen alternatief

Volgens wethouder Adriaan Visser beslist de gemeente niet over ligplaatsen voor cruiseschepen, maar kiest de reder die uit. Volgens hem is er overigens geen andere plek in de stad om aan te meren.

De directeur van de cruiseterminal zegt tegen RTV Rijnmond dat de AIDAprima beschikt over de "nieuwste installaties qua milieu", en dat er in de toekomst nog minder sprake zal zijn van uitstoot. Ook is er volgens haar werk gemaakt van de klachten over lichtoverlast. "De lichtkoepels aan de buitenkant van het schip gaan om 23.00 uur uit."

De AIDAprima zal in ieder geval nog tot en met het einde van het jaar blijven aanmeren in Rotterdam. Bewoners hebben de gemeente verzocht het schip volgend jaar niet meer toe te laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl