NOS Nieuws

Moslim daagt Volkskrant vanwege 'framing' op voorpagina

Een man die gisteren herkenbaar op de voorpagina van de Volkskrant werd afgebeeld terwijl hij bij Schiphol werd gecontroleerd spant een kort geding aan tegen de krant. Hij vindt dat zijn privacy is geschonden en dat hij in verband wordt gebracht met de verhoogde terreurdreiging op Schiphol. Hij eist rectificatie.

Op de foto wordt Mohammed Rashid, een moslim met baard, in zijn auto gecontroleerd door een marechaussee. De tekst die in kopletters op de foto is geplaatst luidt: Is Schiphol nog veilig?

Imagoschade

De combinatie van de foto en de tekst is Rashid in het verkeerde keelgat geschoten. In een boze brief aan de Volkskrant schrijft hij dat hij imagoschade heeft geleden. "Mijn familieleden waren bezorgd dat ik was aangehouden of misschien op een andere manier in de problemen zat. Mijn vroegere collega's en vrienden belden massaal om verhaal te halen."

Hij vindt dat er door de publicatie op een zeer onaangename manier inbreuk is gemaakt op zijn privacy, dat zijn portretrecht is geschonden en dat de krant zich schuldig heeft gemaakt aan framing van berichtgeving over moslims.

Kort geding

De Volkskrant staat nog steeds achter de foto. Hoofdredacteur Philippe Remarque schrijft dat de krant de taak heeft de werkelijkheid te laten zien. Volgens hem zaten in drie van de zes gecontroleerde auto's die hun fotograaf zag bestuurders "met een moslim-achtig uiterlijk". De hoofdredacteur voegt eraan toe: "Bij foto's die kranten in de openbare ruimte maken, weegt het recht op vrije nieuwsgaring in principe zwaarder [dan het recht op privacy]."

Remarque betreurt wel de tekst die erbij staat. Die had volgens hem beter anders kunnen zijn. De krant is niet van plan om te rectificeren en heeft dat ook aan Rashid laten weten. Dat is voor hem reden om een kort geding aan te spannen. Hij is van plan dat morgen in te dienen.

Jurist Charlotte Meindertsma zei in het tv-programma EenVandaag dat er geen toestemming nodig is om een foto te publiceren, maar zij vindt de combinatie van de foto met de tekst suggestief. "De indruk wordt gewekt dat het hier gaat om een potentiële terrorist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl