Smulders noteert derde tijd, Van Gendt beste Nederlandse man

Aangepast

BMX-renster Laura Smulders heeft in Rio in de plaatsingsrace voor de halve finales de derde tijd laten noteren. De Colombiaanse Mariana Pajón, die in 2012 goud veroverde, was in het tijdritje met 34,508 0,606 sneller dan Smulders, die in Londen verraste met het brons.

De plaatsingswedstrijd is bepalend voor de startpositie in de halve finales. Dat is van belang, want het goed doorkomen van de eerste bocht levert vaak ook een goede eindklassering op in de race.

Laura Smulders met de bronzen plak in Londen ANP

Van Benthem

Merle van Benthem zette de negende tijd (35,644) neer van de zestien deelneemsters. Zij was een seconde langzamer dan Pajón.

De halve finales en de finale van het vrouwentoernooi worden op vrijdag verreden.

Mannen

Bij de mannen zette Twan van Gendt van de drie Nederlanders de beste tijd op de klokken. Hij had voor het circuit, dat net iets langer is dan dat van de vrouwen, 34,933 nodig. Van Gendt, die zesde werd, was 0,316 langzamer dan winnaar Joris Daudet, de regerend wereldkampioen uit Frankrijk.

Niek Kimmann, vorig jaar tweede op de WK in Colombia, achter Daudet, werd achtste op 0,453. Hij finishte net achter de Let Maris Strombergs, die zowel in 2008 als in 2012 olympisch kampioen werd. Jelle van Gorkom werd zeventiende op 0,796. 

De kwartfinales van het mannentoernooi zijn op donderdag en vrijdag worden zowel de halve finales als de finale afgewerkt.

De BMX-baan in Rio NOS

STER Reclame