1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

'Hoogopgeleide vrouwen boven 65 drinken vaker glaasje te veel'

Van jong tot oud: mannen drinken gemiddeld meer alcohol dan vrouwen. Alleen hoogopgeleide vrouwen van 65-plus zijn, als ze alcohol drinken, vaker overmatige drinkers dan mannen van dezelfde leeftijd.

Dat blijkt uit de eerder vandaag gepubliceerde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, het RIVM en het Trimbos-Instituut. In het onderzoek zijn personen van 12 jaar en ouder ondervraagd over hun alcoholgebruik.

De gehanteerde norm daarbij is: een man drinkt overmatig als hij meer dan drie glazen per dag drinkt, bij vrouwen ligt dit op dagelijks twee glazen alcohol.

Drinkgedrag oudere vrouwen

Uit de onderzoeksresultaten valt op dat hoe hoger de leeftijd is bij vrouwen, hoe vaker er sprake is van overmatig drinken. Bijna een op de zes van de hoogopgeleide, oudere vrouwen die drinkt, doet dat volgens het onderzoek te vaak. Bij hoogopgeleide mannen is dat bijna een op de zeven, bij laagopgeleide mannen ruim een op de acht.

Een verklaring voor het verschil tussen de twee geslachten zou kunnen zijn dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen. Ze zijn vaak tot hogere leeftijd gezond.

"Dat hoogopgeleide vrouwen van 65-plus vaker te veel drinken is opvallend en gaat tegen de trend in", zegt Ninette van Hasselt van het Trimbos-Instituut. "We gaan de komende maanden dan ook grondig onderzoek doen naar stevig drinkende ouderen."

Hoogopgeleide ouderen drinken vaker te veel

Bejaarden met een hoog opleidingsniveau zijn volgens het onderzoek sowieso vaker overmatige drinkers dan laagopgeleiden. Het percentage drinkers dat dagelijks te veel glazen alcohol nuttigt is onder hoogopgeleide 65-plussers bijna twee keer zo hoog als onder hoogopgeleiden tussen 25 en 45 jaar (7,9 procent).

Hoogopgeleide 65-plusser drinkt vaker te veel

Het percentage mannen dat zegt het afgelopen jaar te hebben gedronken, schommelt voor zowel jongeren als ouderen rond de 86 procent. Bij vrouwen is dat verschil groter. Tot en met 64 jaar is het ongeveer 76 procent, daarna daalt het tot bijna 68 procent.

'Mannen zoeken risico's op'

Het is voor Van Hasselt tekenend voor de onderlinge verschillen in drankgebruik tussen man en vrouw. "Mannen zoeken van jongs af aan nu eenmaal vaker risico's op en dat vertaalt zich in meer drankgebruik."

Daar komt bij dat voor vrouwen het effect van alcohol heftiger is. "Ze zijn kleiner, hebben minder lichaamsvocht en meer vetten. Dat zijn factoren waardoor ze sneller dronken worden dan mannen", legt Van Hasselt uit. Toch is het volgens haar lastig om te verklaren waarom vrouwen minder alcoholproblemen hebben dan mannen.

De cijfers liegen er niet om: van de ruim 30.000 mensen die voor drankproblemen zijn opgenomen is bijna driekwart man. Van die 30.000 mensen is ongeveer 27 procent 65-plusser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl