Woordvoerder Jeong Jong-hee van de regering van Zuid-Korea EPA

Zuid-Korea heeft bekendgemaakt dat een Noord-Koreaanse diplomaat is overgelopen. Thae Yong Ho was de tweede man op de ambassade in Londen van Noord-Korea, Hij is nu met zijn gezin in Zuid-Korea. Hij liep over uit wanhoop over het regime in Pyongyang, zegt Zuid-Korea. 

Thae is de hoogste diplomaat die ooit is overgelopen naar het buurland. Zijn aankomst in Zuid-Korea is gemeld door woordvoerder Jeong Jong-hee van het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging. Hij zei niet wanneer Thae in Zuid-Korea is aangekomen en ook niet waar hij verblijft. 

Volgens de woordvoerder werd Thae "doodziek" van het Noord-Koreaanse regime en verlangde hij ernaar om in een liberaal en democratisch land te leven. Het overlopen van zo'n hoge diplomaat toont volgens Jeong aan dat er geen toekomst meer is voor de machthebbers in Noord-Korea.

Propaganda

De zegsman deelde verder mee dat de Noord-Koreaan onder regeringsbescherming staat en dat de gebruikelijke procedures worden doorlopen als een Noord-Koreaan zich in het land meldt.

Thae werd sinds enige tijd vermist in Londen. Volgens de BBC was het zijn belangrijkste taak om een positief beeld naar buiten te brengen van het Noord-Koreaanse regime. Een denktank in Londen noemt de stap van de diplomaat uiterst pijnlijk voor Noord-Korea.

STER reclame