NOS Nieuws

Applaus voor olympiërs zonder medaille op Schiphol

Applaus voor sporters zonder medaille bij aankomst op Schiphol

Op Schiphol zijn 54 Nederlandse olympiërs aangekomen die naast de medailles grepen in Rio de Janeiro. Bij de gate stonden tientallen mensen ze op te wachten met bloemen en cadeautjes.

Aan boord van de speciale vlucht zaten onder meer de judoërs Henk Grol en Noël van 't End, schoonspringster Uschi Freitag, handboogschutter Sjef van den Berg en zwemster Femke Heemskerk.

Roeister Ae-Ri Noort vindt het jammer dat ze niet mag blijven tot het eind. "Het is best een dubbel gevoel. Ik ben blij om mijn familie te zien, maar dat we het niet met zijn allen kunnen afsluiten in Rio is niet leuk."

Prestatieklimaat

De olympiërs zonder medaille moeten uiterlijk twee dagen na hun uitschakeling naar huis. "Dat doen we om het prestatieklimaat in het olympisch dorp hetzelfde te houden als in het begin", zegt Geert Slot van het NOC*NSF. "Dat betekent dat het dorp niet halfvol moet zitten met mensen die al klaar zijn."

"Ik snap ergens wel dat dit moet van het NOC*NSF, maar ik denk niet dat ik de andere sporters in hun voorbereiding zou storen", zegt Noort. "Maar het is niet anders. De teleurstelling van het niet halen van een medaille overheerst nu toch."

'Jammer dat we niet langer konden blijven, maar het is niet anders'

De beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zaten niet aan boord. Varenhorst vliegt vanuit Brazilië naar Italië en Nummerdor komt later vandaag aan op Schiphol.

Ook Ranomi Kromowidjojo komt later naar Nederland. De zwemster is een dag langer in Rio de Janeiro om de gouden medaille van haar vriend, open-waterzwemmer Ferry Weertman, te vieren.

Nederlandse olympiërs die wel een medaille hebben gehaald, mogen tot de slotdag blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl