AFP
NOS Nieuws

Half miljoen mensen de straat op tegen president Guinee

In Guinee is massaal gedemonstreerd tegen president Condé. In de hoofdstad Conakry zijn zeker 500.000 mensen de straat opgegaan. De betogers zijn onder meer woedend over de corruptie, schrijft persbureau AFP.

Tijdens het protest werd ook het economische beleid van president Alpha Condé bekritiseerd. Hij zou te weinig doen om nieuwe banen te creëren. De betogers riepen "dood aan de dictatuur" en "Alpha, treed af. We willen banen."

Coma

De oppositieleider Cellou Dalein Diallo zei dat de grote opkomst laat zien dat de bevolking dictatuur en slecht bestuur afkeurt. In een toespraak beschuldigde hij Condé ervan dat hij een groot project om ijzererts te delven helemaal verkeerd heeft aangepakt.

De 15 kilometer lange protestmars verliep niet geweldloos. Een 21-jarige jongen werd door de politie doodgeschoten en twaalf anderen raakten gewond. Een van hen zou in een coma liggen, meldt AFP.

In het land wonen 10,5 miljoen mensen. Zeker vijf procent van de gehele bevolking is dus de straat opgegaan. De politiek in het land heeft een sterk etnisch aspect. President Condé behoort tot de Malinken en oppositieleider Diallo behoort tot de etnische groep Peul.

Problemen met democratie

In 1958 werd Guinee onafhankelijk van Frankrijk. Het West-Afrikaanse land kende ruim vijftig jaar een dictatoriaal regime. Bij de eerste democratische verkiezingen van het land in 2010 won Alpha Condé. Na de uitslag braken protesten uit waarbij zeven doden vielen. Drie jaar later vielen bij protesten na de parlementsverkiezingen rond de vijftig doden.

Condé kon vorig jaar na de presidentsverkiezingen aanblijven, doordat hij met overtuigende cijfers won. Oppositieleider Cellou Dalein Diallo accepteerde de uitslag niet omdat er gefraudeerd zou zijn.

Het land is rijk aan ijzererts en er wordt goud en diamanten gedolven. Toch is Guinee één van de armste en minst ontwikkelde landen van de wereld. Volgens de VN moeten de meeste mensen in het land overleven op minder dan een euro per dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl