De vestiging van DuPont/Chemours in Dordrecht
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Kringloopwinkel in Sliedrecht wil bloedtest betalen

De kringloopwinkel in Sliedrecht wil een bloedtest betalen voor inwoners die daar zelf geen geld voor hebben. Ze kunnen zich dan gratis laten controleren op de aanwezigheid van de giftige stof PFOA in hun bloed, schrijft RTV Rijnmond. Die stof werd tot 2012 gebruikt door de voormalige Dupont-fabriek in Dordrecht en kwam vrij bij de fabricage van teflon.

Het RIVM gaat onderzoek doen onder 450 willekeurige omwonenden. Andere geïnteresseerden mogen ook een bloedtest doen, maar ze moeten daarvoor 90 euro betalen.

Statuten

"Daardoor vallen mogelijk mensen buiten de boot," zegt de kringloopwinkel. Volgens voorzitter Arie de Ruiter is zijn winkel opgericht voor een schoner milieu. In de statuten staat dat de winst moet worden besteed aan milieuprojecten en dit past daarin.

De kringloopwinkel wil zelf bewijs verzamelen dat in rechtszaken tegen het bedrijf -dat tegenwoordig Chemours heet- kan worden gebruikt.

De Ruiter kent mensen die er zeker tien jaar gewoond hebben en nu allerlei onverklaarbare ziekten hebben. "Als uit onderzoek blijkt dat er ook PFOA in het bloed zit, kan dat helpen als bewijs," zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl