Donald Trump met oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani Reuters
NOS Nieuws Buitenland

Trump haalt campagneteam overhoop

Donald Trump heeft zijn campagneteam voor de tweede keer binnen twee maanden gewijzigd. Hij benoemde Stephen Bannon van de conservatieve website Breitbart News tot algemeen bestuurder en de Republikeinse strateeg Kellyanne Conway tot campagnemanager.

Trump beschrijft de nieuwelingen als "geweldige mensen, winnaars, kampioenen, die mij zullen helpen Hillary Clinton te verslaan".

Bannon is een fan van de agressieve toon en stijl van Trump. Bannon moet niets hebben van andere Republikeinse leiders zoals Paul Ryan. De voormalige bankier bij Goldman Sachs heeft geen ervaring met presidentscampagnes.

In Washington maakte Bannon naam met een kruistocht tegen de Clintons en het establishment in de Republikeinse Partij. Bloomberg Magazine beschreef hem vorig jaar als een van Amerika's gevaarlijkste politieke strategen.  Met Bannon lijkt Trump definitief te hebben gekozen voor een ramkoers in de verkiezingscampagne.

Conway is adviseur van running mate Mike Pence. Ze staat op goede voet met Trumps dochter Ivanka.  

"Zo ben ik"

Het besluit komt 82 dagen voor de verkiezingen. Sinds de Republikeinse Conventie gaat Trump achteruit in de peilingen. In de staten die de doorslag zullen moeten geven, heeft hij een achterstand op Clinton.

Oproepen uit het Republikeinse kamp aan Trump om zijn toon te matigen, lijken geen effect te hebben. Gisteren zei hij op een campagnebijeenkomst "zo ben ik, ik wil niet veranderen".  

The New York Times legt Trumps maatregelen uit als een degradatie voor campagneleider Paul Manafort, die wel de titel behoudt van voorzitter van het campagneteam.  

STER reclame