EPA

De Australische regering is akkoord gegaan met de sluiting van een controversieel Australisch vluchtelingenkamp in Papua Nieuw-Guinea. In april besloot het hooggerechtshof in Papua Nieuw-Guinea dat het kamp op het eiland Manus illegaal is.

De hoogste rechters bepaalden dat het kamp in strijd is met de grondwet omdat de persoonlijke vrijheden van de vluchtelingen er worden geschonden. Eerder zei Papua-Nieuw-Guinea het vonnis uit te voeren. Nu is ook Australië akkoord. Australië stuurt vluchtelingen naar kampen buiten Australische grondgebied om te voorkomen dat ze zich in Australië vestigen.

De minister-president van Papua-Nieuw-Guinea zegt in een verklaring dat hij en de Australische minister van Immigratie de kwestie hebben besproken. Ze zijn het erover eens dat het kamp gesloten moet worden, staat in de verklaring. Een datum voor de sluiting wordt niet genoemd.

Asielzoekers afschrikken

De Australische minister van Immigratie benadrukt dat de bewoners van het kamp in Papua-Nieuw-Guinea blijven, of naar hun land van herkomst teruggaan. "Niemand van het kamp op Manus zal ooit in Australië gevestigd worden", zegt hij in een verklaring. Australië zal naar alle waarschijnlijkheid meer geld geven aan Papua-Nieuw-Guinea om de mensen op te vangen. 

Op het eiland Nauru, dat een onafhankelijk landje is, heeft Australië ook een controversieel vluchtelingenkamp. Vorige week lekten documenten uit waarin staat dat de asielzoekers daar stelselmatig met mishandeling en wreedheden te maken hebben. Vooral kinderen zouden slachtoffer zijn van de misstanden. Het kamp wordt gebruikt om asielzoekers af te schrikken.

STER reclame