NOS Nieuws

Lidl weert gevaarlijke olieresten in voedsel

Lidl komt als eerste supermarkt in Nederland met strenge limieten voor olieresten in voedsel. Volgens Foodwatch heeft de supermarkt dat toegezegd. Ook Jumbo heeft toezeggingen gedaan, maar die gaan minder ver.

Foodwatch onderzocht vorig jaar producten van Lidl, Jumbo, Albert Heijn en Aldi. In negen van de twaalf producten werden resten van de minerale oliën MOAH en MOSH gevonden. Van MOAH wordt aangenomen dat de stof kankerverwekkend is. MOSH kan zich in het lichaam ophopen en daardoor schade veroorzaken in organen.

"Er is een heleboel niet bekend over deze stoffen", zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch. "Maar onze deskundigen zeggen dat de resultaten uit hun onderzoek ernstig genoeg zijn om aan de bel te trekken."

Zo eet je dus eigenlijk je oude krant op.

Sjoerd van de Wouw van Foodwatch

De stoffen komen in voedsel door gerecyclede verpakkingen. Die zijn vaak gemaakt van oude kranten. De minerale oliën zitten in de inkt van die kranten. Producten die lang in de verpakking zitten, zoals gedroogde pasta, nemen die minerale oliën op. "Zo eet je dus eigenlijk je oude krant op. Dat kan niet goed zijn."

Minister Schippers zei in de Tweede Kamer dat mengsels van MOAH's kankerverwekkend kunnen zijn en dat de voedingsindustrie haar verantwoordelijkheid moet nemen. Volgens het Voedingscentrum is nog niet vastgesteld dat de stoffen echt gevaarlijk zijn. Daarvoor is volgens het centrum meer onderzoek nodig.

Limiet

Lidl accepteert nu geen detecteerbare hoeveelheden MOAH's meer in de eigen merkproducten. Ook komt er een limiet voor MOSH. Ook Jumbo accepteert geen MOAH's meer, maar de supermarkt stelt geen limiet voor MOSH in.

Volgens Foodwatch hebben andere supermarkten, zoals Albert Heijn en Aldi, nog geen actie ondernomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl