AFP
NOS Nieuws

Franse premier Valls: boerkini druist in tegen waarden republiek

De Franse socialistische premier Manuel Valls steunt burgemeesters die een verbod op boerkini's hebben uitgevaardigd. In een interview met de krant La Provence zegt hij dat de bedekkende zwemkleding "indruist tegen de waarden van de republiek".

Deze week werd de boerkini in vier Franse gemeenten verboden. In Sisco op Corsica gebeurde dat nadat er een massale vechtpartij was uitgebroken op een strand. De strandgangers kregen ruzie toen mensen foto's namen van islamitische vrouwen in boerkini.

Valls snapt dat burgemeesters oplossingen zoeken als de openbare orde wordt verstoord. Een verbod op bedekkende zwemkleding is dan een begrijpelijke maatregel, vindt hij. "Dit soort maatregelen is bedoeld om mensen beter samen te laten leven. Dat steun ik."

'Politiek project'

Volgens de premier is de boerkini "de belichaming van een politiek project". "Dat project is bedoeld om vrouwen tot slaaf te maken", zegt Valls. "Het idee erachter is dat vrouwen van nature onzedelijk zijn en daarom hun lichaam volledig moeten bedekken. Het is een provocatie van de waarden die wij in Frankrijk hanteren. De republiek moet zich hier tegen beschermen."

Toch voelt Valls niets voor een landelijk verbod op bedekkende zwemkleding. De oplossing moet komen vanuit de islamitische gemeenschap, vindt de premier. Hij roept Franse moslims op het dragen van een boerkini te veroordelen. Valls: "Stranden moeten, zoals alle openbare ruimtes, gevrijwaard blijven van religieuze statements."

AFP
Premier Valls

Ook de Zuid-Franse badplaats Leucate, bij Perpignan, is van plan een boerkiniverbod door te voeren. Leucate is na Sisco, Villeneuve-Loubet, Touquet en Cannes de vijfde gemeente waar zo'n verbod van kracht wordt.

Alleen in Cannes zijn al boetes uitgeschreven voor overtreding van het boerkini-verbod. In de badplaats aan de Middellandse Zee zijn de laatste dagen vier strandgangers beboet die zich in boerkini op het strand hadden gewaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl