Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht ANP

Persoonlijke schikking Rabobankmedewerkers voor Euribor-fraude

tijd van publicatie

Vier medewerkers van de Rabobank hebben strafmaatregelen voor hun rol in het Euribor-schandaal afgekocht. Ze hebben daarvoor een schikking getroffen met het zelfreguleringsorgaan van de effectenbranche. Volgens het Financieele Dagblad hebben ze boetes betaald van 750 tot 3000 euro. Drie van de vier hadden een leidinggevende functie.

Ook een oud-medewerkster heeft een boete betaald. Verder kreeg ze een berisping. Het zelfreguleringsorgaan wilde haar royeren, ook in hoger beroep, maar de tuchtcommissie vond een boete en berisping voldoende.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse bankiers individueel zijn gestraft voor hun rol bij het manipuleren van rentetarieven. De schikking werd al eind 2014 getroffen, maar is nu pas door onderzoek van de krant bekend geworden.

Dertig medewerkers van de Rabobank waren betrokken bij de fraude. De bank betaalde zelf al een boete van 774 miljoen euro voor de jarenlange manipulatie van rentetarieven.

Panel

De Euribor-rente wordt net als de Libor-rente samengesteld door een panel van internationale banken. De Rabobank zat in beide. Elke dag melden de banken tegen welke rente zij op de geldmarkt kunnen lenen. De Libor en Euribor worden gezien als de hoeksteen van alle financiële transacties in de wereld. Er zijn duizenden miljarden euro's mee gemoeid. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben.

Door de tarieven te manipuleren, behaalden de handelaren grotere winsten en dat leverde hun dus grotere bonussen op.

STER Reclame