Zonderland zevende na val, goud voor Hambüchen
Epke Zonderland heeft zijn olympische titel op de rekstok niet kunnen prolongeren. De Flying Dutchman kwam tijdens zijn oefening in de finale ten val. Zonderland maakte zijn oefening nog wel af, maar was met een score van 14.033 kansloos voor een medaille.
Het goud ging naar de Duitser Fabian Hambüchen, op voorhand Zonderlands grootste concurrent. Hambüchen scoorde 15.766 punten. De Amerikaan Danell Leyva (15.500) pakte zilver. Het brons ging naar Nile Wilson uit Groot-Brittannië (15.466).
Ideaal was de voorbereiding van Zonderland sowieso niet. Ook bij de laatste training kwam de turner ten val.
Zonderland won vier jaar geleden goud op de Spelen van Londen. Daarna werd hij twee keer wereldkampioen, maar sinds het voorjaar van 2015 kreeg Zonderland te maken met fysieke tegenslag. Dat ging door tot aan Rio zelf. De laatste kwetsuur, enkele gekneusde vingers aan zijn rechterhand, hield hem van optredens op brug en voltige. Aan de rekstok zou hij er geen last van hebben, maar een uur voor de finale volgde nieuwe tegenslag met een val tijdens de laatste training.
Drie vluchtelementen
Zonderland werd met zijn oefening in Londen met de historische combinatie van drie vluchtelementen een icoon in de Nederlandse sport. In 43 seconden had hij de wereld verbaasd met ook nog een perfecte landing. De jaren erna paste hij zijn oefening iets aan met twee combinaties van twee vluchtelementen. Met een net iets lagere D-score - de moeilijkheidsgraad - maar met minder kans op aftrek voor de uitvoering. Het leverde hem wereldtitels op in Antwerpen (2013) en Nanning (2014), maar daarna begon het gesukkel met blessures.
Op de WK van 2015 in Glasgow ging zijn oefening de mist in, waardoor Zonderland rechtstreekse plaatsing voor Rio 2016 misliep. Via het kwalificatietoernooi in april, waar hij acceptabel maar nog niet uitzonderlijk presteerde, plaatste Nederland zich als team voor de Spelen. De lijdensweg, met ook nog een operatie aan chronisch ontstoken bijholtes, leek ten einde. Maar de gekneusde vingers waren natuurlijk niet bevorderlijk in de opbouw naar titelprolongatie.