Marcel Wouda (m) in de boot, Ferry Weertman in het water
NOS Sport

Derde goud voor coach Wouda in open water

Voor de tweede dag op rij rende Marcel Wouda dinsdag juichend over het strand van de Copacabana. Maandag pakte Sharon van Rouwendaal goud in de olympische openwaterwedstrijd over 10 kilometer, dinsdag deed Ferry Weertman dat.

Voor oud-zwemmer Wouda, altijd getooid met een pet en bril op zijn kale hoofd, betekende dat zijn derde 'gouden' succes als coach van de openwaterzwemmers. In 2008 leidde hij Maarten van der Weijden al naar olympisch goud.

Marcel Wouda en Maarten van der Weijden

"Dit is een droom", zei Wouda, schor van het schreeuwen langs de kust van Rio de Janeiro. "Mijn visie is heel simpel. Zo'n race duurt bijna twee uur, dat betekent dat je een uur en drie kwartier zo makkelijk mogelijk moet doorkomen. Alles om snelheid te behouden om het op het einde af te maken. Ik maak het niet te ingewikkeld voor de zwemmers."

Wouda keert met twee gouden pupillen terug naar huis. "Ik kan nu lekker mijn pet en bril afzetten en genieten van wat we de afgelopen jaren hebben gedaan en bereikt."

Marcel Wouda en Ferry Weertman op trainingskamp bij Tenerife

Voor de olympische race, waar Wouda en Weertman jaren naartoe hadden gewerkt, mijmerden ze wat over de aanloopperiode. "Ik zei tegen Ferry: jouw leven zit vol met kleine avontuurtjes. Vorige week waren we samen met Marcel Schouten in Portugal om te trainen. Dan zei ik tegen de jongens: ga maar daar en daar heen, ik wacht jullie daar op met jullie bidons."

"En daarna: ga maar tussen die boten door, dat is ook een mooi stukje. Zo hebben we honderden van zulke kleine avontuurtjes gehad. En vandaag is het laatste hoofdstuk geschreven. Die schrijf je letter voor letter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl