Minister Schippers wil dat het rookverbod in de horeca intensief wordt gehandhaafd. Volgens cijfers van de Voedsel en Warenautoriteit wordt in ongeveer de helft van de cafés en discotheken weer gerookt.

Schippers schrijft dat in een brief aan de Kamer dat ze alles in het werk zal stellen om via bestuurlijke weg de horeca rookvrij te krijgen.

In de praktijk gebeurt dat via het opleggen van boetes door de VWA. Daarbij geldt wel een uitzondering voor kleine cafés zonder personeel, daar mag wel worden gerookt.

Strafrecht

Gisteren spraken Kamerleden zich al uit voor een strengere handhaving van het rookverbod in de horeca.

Schippers ziet weinig in handhaving via het strafrecht. Het levert de politie veel werk op, het is duur en roept weerstand op bij de horeca, schrijft de minister.

Kliklijn

Het CDA heeft in een debat over het rookverbod voorgesteld om een kliklijn in te stellen, waar anoniem gemeld kan worden dat er illegaal gerookt wordt in cafés of restaurants. De minister voelt daar weinig voor. Er zijn al meldpunten.

Zij zal wel in het kabinet aankaarten dat er een rookverbod moet komen op alle schoolpleinen. Ze zei dat ze ervan uit was gegaan dat alle schoolpleinen al rookvrij waren, maar op twee van de drie mag nog worden gerookt. Dat moet veranderen, vindt Schippers.

STER reclame