Handbalsters overklassen Brazilië, door naar halve finale

De Nederlandse handbalsters hebben zich ten koste van gastland Brazilië geplaatst voor de halve finales op de Olympische Spelen. In een bomvolle Arena do Futuro in Rio de Janeiro speelde Oranje het thuispubliek knap stil: 23-32.

Nederland startte sterk en nam aan de hand van topspeelster Estavana Polman brutaal de leiding. Brazilië kwam langszij, wipte er zelfs even overheen, maar halverwege, mede dankzij een aantal missers van Brazilië, stond Nederland op voorsprong: 11-12.

Brazilië (winnaar poule A) en Nederland (vierde poule B) bleken ook in de tweede helft aan elkaar gewaagd. Oranje gaf direct vol gas, bouwde een voorsprong op van vier doelpunten, en mede dankzij een aantal fraaie reddingen van keepster Tess Wester hield die marge lang stand.

Beste wedstrijd

Waar de poulewedstrijden voor Oranje niet altijd even vlekkeloos verliepen, speelde de ploeg van bondscoach Henk Groener tegen Brazilië haar beste wedstrijd van het toernooi. Onder anderen Polman (7), Laura van der Heijden (5) en Lois Abbingh (5) schoten de ene na de andere bal raak.

De laatste vijf minuten leken de Brazilianen nog even terug te komen, maar Nederland - misschien wel gesterkt door het gejoel van het thuispubliek - liet zich niet van de wijs brengen, schakelde een tandje bij, en trok de overwinning uiteindelijk met ruime cijfers over de streep.

Donderdag neemt Oranje het in de halve finale op tegen de winnaar van Frankrijk - Spanje. Die wedstrijd begint om 20.30 uur (Nederlandse tijd).