Een filmposter van 'Valley of Wolves - Iraq'
NOS Nieuws

'Turkse James Bond' gaat in film over mislukte coup spelen

Een bekende Turkse filmproducent gaat een film maken over de mislukte coup van 15 juli. De film wordt een spin-off van de populaire televisieserie Kurtlar Vadisi, ofwel Vallei der Wolven. Het hoofdpersonage wordt ook wel de 'Turkse James Bond' genoemd.

"De serie is razend populair in Turkije en heeft zeer hoge kijkcijfers", zegt Petra de Bruijn, universitair docent Turkse Cultuur aan de Universiteit Leiden. Vallei der Wolven gaat over de avonturen van geheim agent Polat Alemdar, die wordt gespeeld door acteur Necati Sasmaz.

"Hij heeft qua sterstatus wel wat weg van James Bond, maar is iets minder een gentleman", laat De Bruijn weten. In de film gaat Alemdar waarschijnlijk de strijd aan met de coupplegers die Erdogan weg wilden hebben.

De televisieserie staat bekend als zeer nationalistisch. In de afleveringen komen vaak politieke kwesties aan bod. De makers van de serie brachten eerder films uit over een conflict met Israël en de Amerikaanse invasie in Irak.

Die laatste film ging over elf Turkse militairen die tijdens de invasie gevangen worden genomen door het Amerikaanse leger. De film werd goed ontvangen in Turkije. "Het script was zeer waarheidsgetrouw", zegt De Bruijn. "Er werden scenes nagespeeld uit de Abu Ghraib-gevangenis, waar de Amerikanen Iraakse gevangenen vernederden."

De makers zijn tegen de Gülen-beweging. Die strijd wordt ook wel verwerkt in de afleveringen.

Petra de Bruijn

"In de bioscoopzalen waar de film werd afgespeeld, heerste in die tijd echt een gevoel van nationalisme. Vallei der Wolven - Irak was anti-Amerikaans. De makers spelen vaak met het idee dat het Westen erop uit is om Turkije te verdelen. Dat idee leeft nog steeds onder een deel van de Turkse bevolking."

Vallei der Wolven werd voor het eerst uitgezonden in 2003, het jaar dat Tayyip Recep Erdogan premier werd van Turkije. De Bruijn zegt dat de makers van de serie duidelijk regeringsgezind zijn. "Ze zijn tegen de Gülen-beweging. Die strijd wordt ook wel verwerkt in de afleveringen. Het zou goed kunnen dat Vallei der Wolven - Coup een echte propagandafilm wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl