ANP

Omroep PowNed had een gefilmd interview met een Syrische vluchteling die praat over problemen met zijn testikels niet mogen uitzenden, heeft een rechter in hoger beroep bepaald. De omroep moet een schadevergoeding betalen van 2500 euro.

De verslaggeefster die het interview voerde, benaderde de Syriër vorig jaar bij een noodopvang in Apeldoorn. Ze zei daarbij niet dat ze voor de omroep werkte, maar dat ze bezig was met een schoolproject.

Seksualiteit

De verslaggeefster stelde vragen over seksualiteit. Ahmed, de vluchteling, zei dat hij en andere asielzoekers daar niet mee bezig waren na vier jaar oorlog en een maand op de vlucht. Om zijn verhaal te onderstrepen, vertelde hij over een ziekenhuisopname in Griekenland. Omdat zijn teelballen sterk waren opgezwollen, raadde een arts hem aan seks te hebben of te masturberen. Maar vanwege zijn religieuze opvattingen en huwelijksmoraal negeerde hij dat advies.

Nadat het interview in oktober vorig jaar was uitgezonden, kreeg de man veel negatieve reacties. Hij werd neergezet door PowNed als een vluchteling die in Nederland op zoek was naar seks.

Journalistiek

Dat de verslaggeefster zich niet heeft voorgesteld als journaliste, noemt het hof strijdig met het uitgangspunt van de journalistiek. Toch vindt het hof dat de journaliste wel een goede reden had om niet bekend te maken waarvoor ze de man interviewde. Het COA gaf PowNed namelijk geen toegang tot een van de opvanglocaties, ondanks meerdere verzoeken.

Daarover zegt het hof: "Over de massale instroom van vluchtelingen in Nederland vond een publiek debat plaats. De vrijheid van informatievergaring werd door de weigering van COA om PowNed toegang te verlenen, zodanig beperkt, dat voor de verzwijging door de journaliste van haar hoedanigheid een voldoende zwaarwegende reden bestond." 

Humoristisch

In hetzelfde interview liet de man zich ook uit over homoseksualiteit. Dat deel van het filmpje mocht volgens het hof wel worden uitgezonden. Het past namelijk in het debat bij Studio PowNed over het gebrek aan tolerantie voor homoseksualiteit bij sommige vluchtelingen.

Het testikelinterview is volgens het hof alleen bedoeld als humoristische afsluiting van de uitzending en dient dus geen serieus doel. Daarom moet daarvoor een schadevergoeding worden betaald.

STER reclame