Afgelopen juli was de warmste maand die ooit werd geregistreerd. Ruimtevaartagentschap NASA meldt dat het wereldwijd 0,18 graden Celsius warmer was dan het vorige record van de maand juli in 2011 en 2015. Vergeleken met de gemiddelde temperatuur van alle julimaanden tussen 1950 en 1980 was het vorige maand 0,84 graden warmer. 

De laatste negen maanden braken stuk voor stuk warmterecords vergeleken met de eerdere jaren. NASA voorspelt dat 2016 het heetste jaar ooit waargenomen zal worden.

Het Amerikaanse meteorologisch agentschap National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) berekent de temperatuursverandering op een andere manier dan NASA en heeft de cijfers voor juli nog niet gepubliceerd. Wel blijkt uit de gegevens van NOAA dat tot juni in veertien opeenvolgende maanden hitterecords werden verbroken.

Volgens NASA-onderzoekers is het niet onwaarschijnlijk dat de komende maanden en jaren meer records zullen worden verbroken. De trend laat volgens hen zien dat de opwarming van de aarde de komende jaren verder zal gaan. Het instituut noemt dat zorgwekkend.

STER reclame