NOS Sport

Rudisha prolongeert olympische titel op 800 meter

Een onvergetelijk machtsvertoon zoals vier jaar geleden in Londen bleef uit, maar David Rudisha mag zich opnieuw de komende vier jaar regerend olympisch kampioen op de 800 meter noemen.

De Keniaanse atleet, die in 2012 de wereld verbaasde met een fabuleus wereldrecord (1.40,91) in de olympische finale, won ook dit keer afgetekend. Zijn tijd was opnieuw mooi: 1.42,15.

Lastige landgenoot

Rudisha is gewend direct de leiding te nemen, maar trof dit keer een lastige opponent in zijn landgenoot Alfred Kipketer, die lang aan kop liep. In de tweede ronde nam Rudisha de eerste positie over en stond die niet meer af.

De Algerijn Taoufik Makhloufi, olympisch kampioen in Londen op de 1.500 meter, liep naar de tweede plaats in 1.42,61. De Amerikaan Clayton Murphy veroverde verrassend brons in 1.42,93.

Taoufik Makhloufi, David Rudisha en Clayton Murphy

In tegenstelling tot 2012 toen Rudisha ongeslagen richting Londen ging, waren er voor Rio twijfels over zijn vorm. Rudisha arriveerde weliswaar in de Braziliaanse stad met de beste seizoentijd, die hij kort voor de Spelen in Hongarije (1.43,35) liep maar bij de Keniaanse selectiewedstrijden werd hij wel verslagen.

Zelf tilde hij daar niet aan. “Je weet dat elke tegenstander jouw medaille wil hebben. Er is dus altijd druk aanwezig"', zei hij over de concurrentie.

Rudisha zag landgenoot 'als een gek' lopen

In Rio maakte hij in de series en halve finales een goede indruk. In de eindstrijd probeerde de jonge Kipketer zijn ervaren landgenoot dwars te zitten. Na een fel gevecht om de kop, kwam Rudisha in de tweede ronde voorop.

Met zijn zege werd Rudisha de eerste atleet sinds Peter Snell in 1964 die de olympische titel op de 800 meter prolongeerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl