1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Negen arrestaties voor groepsverkrachting Oudejaarsavond in Wenen

De Oostenrijkse politie heeft negen mannen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij een groepsverkrachting op Oudejaarsavond in Wenen. De verdachten, een groep asielzoekers uit Irak, zijn tussen de 21 en 27 jaar oud. De mannen ontkennen dat ze betrokken waren bij de verkrachting. 

Volgens het onderzoek van de politie staat vast dat het slachtoffer, een vrouw van 28 uit Nedersaksen, door meerdere mannen is verkracht. De vrouw zou zijn gedrogeerd voordat de verkrachting plaatsvond.

Het slachtoffer vierde de jaarwisseling die avond samen met een vriendin aan de oever van de Donau. In de drukte was ze haar vriendin kwijtgeraakt. 

Volgens de politie werd de vrouw op Nieuwjaarsdag naakt wakker in een vreemd appartement waar een aantal van de mannen nog aanwezig was. Toen zij haar de woning uit lieten, is ze naar de politie gegaan.

Arrestaties

De autoriteiten kwamen de negen mannen op het spoor door dna-materiaal, getuigenverklaringen en beelden van bewakingscamera's. Ze werden gearresteerd bij verschillende invallen in Wenen, Stiermarken en Neder-Oostenrijk. De politie zegt dat de mannen met elkaar bevriend zijn.

Bij een veroordeling hangt de verdachten een gevangenisstraf van één tot tien jaar boven het hoofd. In zeer ernstige gevallen wordt in Oostenrijk bij verkrachtingszaken een celstraf van vijf tot vijftien jaar gegeven.

Keulen

Eerder werden in het Duitse Keulen honderden aangiftes gedaan naar aanleiding van ongeregeldheden bij de nieuwjaarsviering in de stad. Ruim 500 daarvan waren voor aanranding en enkele van verkrachting. 

De Keulse politie sprak toen van "een volledig nieuwe dimensie van geweld". De meeste verdachten waren van Algerijnse of Marokkaanse afkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl