Donald Trump tijdens een eerdere campagnetoespraak Reuters

Onder Donald Trump als president zal de VS nieuwe bondgenoten gaan zoeken: alle landen die samen met hem de strijd tegen de radicale islam willen aangaan. "Het realisme komt centraal te staan en er moet een eind komen aan het beleid van landen helpen opbouwen", zei hij in een campagnetoespraak in Ohio.

Trump trok een vergelijking met de Koude Oorlog. Zoals de Amerikanen destijds het communisme bestreden, zullen ze nu IS en het moslimterrorisme uitroeien, zei hij.

Die strijd wil hij voeren op drie fronten: digitaal, militair en financieel. Om te beginnen moeten terroristen worden afgesloten van het internet. Details over een militaire aanpak van IS gaf hij niet, omdat hij daarmee de vijand in de kaart zou spelen. "Daar begin ik niet aan. Zo is Obama destijds zo dom geweest om precies te vertellen wanneer en hoe de VS zich uit Irak zou terugtrekken. Dat was roekeloos, net als het ingrijpen in Libië, Egypte en Syrië."

Trump wil oorlog tegen radicaal islamitisch terrorisme

Eerwraak

Om nieuwe aanslagen in de VS en infiltratie van IS-aanhangers te voorkomen, kondigde Trump een scherpere screening van immigranten aan. Om te beginnen komt er onder zijn bewind een tijdelijke immigratiestop uit wat hij "gevaarlijke landen" noemde. "En wie onze grondwet, onze waarden en onze tolerantie niet onderschrijft, komt het land niet in", zei hij. Hij noemde in het bijzonder antisemieten, homohaters en de voorstanders van eerwraak en van het onderdrukken van vrouwen. 

Ook wil hij snel een commissie samenstellen met daarin ook gematigde moslims, die moet werken aan voorlichting en het opstellen van protocollen voor onder meer plaatselijke politiekorpsen. "Net als in de Koude Oorlog moeten we blijven uitleggen dat het gevaar bestaat en dat het moet worden bestreden."

Crisis

Verder zei Trump dat hij Guantanamo Bay op Cuba open wil houden, dat hij wil doorgaan met drone-aanvallen en dat hij ook organisaties als Hamas en Hezbollah wil bestrijden.

Hij beschuldigde Obama en Clinton er nogmaals van dat hun Midden-Oostenbeleid in feite heeft geleid tot de opkomst van IS. "Hun falend beleid heeft het Midden-Oosten in een crisis gestort en geleid tot het terrorisme van IS in steeds meer landen. De toestand is kritieker dan veel mensen zich realiseren."

STER reclame