ANP
NOS Nieuws

KNMI bevestigt: het is een teleurstellende zomer

Het einde van de zomer komt in zicht, maar van echt zomers weer is nog maar weinig sprake geweest. Volgens het KNMI staat de teller van mooi-weerdagen nog maar op zeven. Normaal gesproken zijn dat er twintig.

"Vrijwel dagelijks viel er ergens in het land wel regen", zegt het weerinstituut op basis van eigen statistieken. "Het aantal mooie dagen blijft dit jaar ver achter het langjarig gemiddelde." Het KNMI verwacht de komende weken nog wel een paar mooie dagen. "Maar voorlopig is dit het kleinste aantal sinds 1996."

"Veel mensen hadden al het gevoel dat het een slechte zomer was en het KNMI heeft dat nu bevestigd", vertelt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Vorig jaar hadden we zelfs 26 mooi-weerdagen." Op zo'n dag is de temperatuur hoger dan normaal, blijft het droog en schijnt de zon voor 50 procent van de tijd.

  • ANP
    Het regende deze zomer bijna elke dag wel ergens in Nederland
  • ANP
    Op slechts één dag werd het meer dan 30 graden

Opvallend is wel dat de gemiddelde temperatuur deze zomer relatief hoog is. "Dat komt vooral doordat de nachten veel warmer zijn geweest dan normaal", concludeert Hiemstra.

In De Bilt, waar het KNMI de metingen verricht, zijn tot nu toe dertien zomerse dagen geregistreerd. In andere zomers zijn dat er gemiddeld 21. Op een zomerse dag stijgt de temperatuur naar 25 graden of meer, maar kan het wel regenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl