De afsluitende puntenkoers van het omnium op de baan was een opmerkelijke. De Italiaan Elia Viviani verdedigde met succes zijn voorsprong in het klassement, maar na afloop ging het vooral om het onbesuisde rijgedrag van Mark Cavendish. 

Het Britse sprintkanon, in de afgelopen Tour de France nog goed voor vier ritzeges, kegelde tijdens de race Sanghoon Park omver. De Koreaan moest de koers even later verlaten. Ook de latere winnaar Viviani ging onderuit. 

Op Twitter ontstond veel ophef om de actie van Cavendish. Zo bestempelde NOS-wielercommentator Danny Nelissen de Brit als een "mafkees". Volgens Nelissen zou Cavendisch een jaar schorsing moeten krijgen. "Zo iemand noemen ze in het strafrecht een recidivist", tweette Gio Lippens. Ook op de weg staat 'Cav' namelijk bepaald niet bekend als een lieverdje. 

Journalist Thijs Zonneveld is in Rio de Janeiro. Hij veroordeelde de actie van Cavendish en vond het onbegrijpelijk dat hij niet meteen door de jury uit de wedstrijd werd gehaald. Na afloop ging Zonneveld tevergeefs verhaal halen bij de hoofdrolspeler zelf. 

De kamikaze-actie van de 31-jarige sprinter had geen diskwalificatie tot gevolg, waardoor hij even later gewoon zijn zilveren medaille in ontvangst mocht nemen. De Deen Lasse Norman Hansen werd derde.

Tim Veldt kreeg weinig mee van de valpartij. De Nederlander begon de dag als twaalfde, maar wist nog drie plaatsen te klimmen. Toch was hij niet tevreden. "Ik heb niet het beste van mezelf laten zien. Ik zeg niet dat ik om de medailles had kunnen strijden, maar ik denk dat er meer in had gezeten."

De Nederlander liet het met name liggen op de afvalkoers, waar hij teleurstellend zestiende werd. "Dat is wel een breekpunt geweest. Het was lastig om me op te laden voor vandaag, maar ik heb mijn best gedaan", aldus Veldt. 

Afscheid?

De jaren gaan tellen bij de inmiddels 32-jarige Veldt. Is Rio de Janeiro zijn eindpunt als baanwielrenner? 

"Ik ben hier twee jaar lang mee bezig geweest. Mentaal is dit in ieder geval een eindpunt, mijn agenda loopt nu niet verder door. Ik ga rustig nadenken over mijn toekomst."

STER reclame