Dick Advocaat bij trainingscentrum Varkenoord bij Feyenoord
NOS Voetbal

De kuierlatten van Dick Advocaat

Hij zou nooit meer bij een club aan de slag gaan, liet Dick Advocaat zich in oktober 2015 ontvallen tijdens een uitzending van Studio Voetbal. Hij had zojuist ontslag genomen bij Sunderland, dat in de Premier League opnieuw in de onderste regionen terecht was gekomen.

Het seizoen ervoor had de tussentijds aangetrokken Advocaat de ploeg nog voor terugzetting kunnen behoeden, maar de Hagenaar had geen trek in nóg een jaar degradatievoetbal. "Daar ben ik niet geschikt voor. Dan word ik te negatief, heb ik gemerkt. Dat is meer iets voor een vent die dat vaker heeft meegemaakt."

Sunderland was meteen ook zijn laatste club als trainer, verzekerde hij iedereen die het maar horen wilde. "Ja, dat is zeker. Ik heb dat wel meer gezegd, maar nu hoeft echt niemand meer te bellen. Dat is duidelijk. Alleen een land zou ik nog wel leuk vinden. Als een voetbalbond zich meldt, zal ik daar zeker over nadenken."

Dick Advocaat

Voetbaldier

Het kan verkeren. Een telefoontje uit Turkije was voldoende om het 68-jarige voetbaldier met succes te verleiden. Advocaat gaat bij Fenerbahçe aan de slag. Bijkomend effect is dat de coach pardoes zijn post bij het Nederlands elftal verlaat. Bondscoach Danny Blind, die in mei nog zo in zijn sas was met de komst van Advocaat, heeft ineens een assistent minder aan zijn zijde.

Het is niet voor het eerst dat de trainer voortijdig de kuierlatten neemt. Vooral de laatste jaren weten zijn werkgevers niet goed waar ze aan toe zijn. Vraag het de Belgische voetbalbond. Die wist de trainer in 2009 niet alleen te strikken als bondscoach, maar ook nog over te halen iets eerder dan gepland aan zijn job te beginnen.

Niet ingeschat was dat hij ook eerder zijn biezen zou pakken. Na interne strubbelingen bij de KBVB besloot Advocaat in april 2010 zijn verbintenis af te kopen en Guus Hiddink op te volgen bij het Russische voetbalelftal.

Drone

Na het EK van 2012, een jaar PSV en acht maanden AZ werd Advocaat in juli 2014 de verantwoordelijke man bij het Servische voetbalelftal. Zijn derde duel op de bank was de beladen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië, een treffen dat gestaakt werd nadat er een vuurpijl op het veld was beland en even later een drone met daaronder de Albanese vlag het stadion was binnengevlogen.

Danny Blind (r) met assistent Dick Advocaat

Servië kreeg drie punten in mindering en moest tegen Denemarken in een leeg stadion spelen. Servië verloor op 14 november 2014 in Belgrado met 3-1, voor Advocaat het sein om de biezen te pakken.

In maart van het vorig jaar riep het sportief in zwaar weer verkerende Sunderland de hulp in van de Nederlandse trainer. En niet tevergeefs. Advocaat kwam en wist de club in de Premier League te houden.

Hij liet zich vervolgens overhalen langer te blijven, maar kreeg na een reeks slechte resultaten al spoedig spijt. In oktober nam hij afscheid van The Black Cats. "Dit is het goede moment om te vertrekken. Niet voor mij, maar voor de club", liet hij weten.

Hand- en spandiensten

Bij een club zouden wij hem niet meer als trainer gaan aantreffen, bezwoer hij destijds met grote stelligheid in Studio Voetbal. Daaronder rekende Advocaat vast niet de hand- en spandiensten die hij sindsdien verrichtte bij Feyenoord en 'zijn' ADO Den Haag.

Hij bleek nog wel in voor de functie van rechterhand van Danny Blind bij het Nederlands elftal. Afgelopen mei sloot hij zich aan bij Oranje, tot grote tevredenheid van de bondscoach die tijdens de komende kwalificatiereeks voor het WK 2018 wel wat ervaring naast zich zou kunnen gebruiken.

Zijn job als assistent van Danny Blind zou weleens zijn laatste klus als trainer kunnen zijn, verklapte hij. "Ik ben begonnen als assistent, heb daarna een aardige carrière gehad en eindig nu ook weer als assistent."

Tenzij hij nog eens de kans zou krijgen om als bondscoach naar een groot toernooi te gaan natuurlijk, voegde hij er ijlings aan toe. Of als een club als Fenerbahçe naar zijn diensten zou hengelen, vergat hij erbij te zeggen...

Dick Advocaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl