NOS Nieuws Buitenland

Kamp Clinton wil duidelijkheid over banden Trump met Rusland

Reuters

Het campagneteam van Hillary Clinton eist dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump inzage geeft in de banden van zijn medewerkers en adviseurs met Rusland. 

De aanleiding is een artikel in The New York Times over Trumps campagneleider, Paul Manafort. Hij was tussen 2007 en 2012 adviseur van de toenmalige Oekraïense president Janoekovitsj. Die vluchtte in 2014, tijdens de opstand op het Maidan-plein in Kiev, naar Rusland.

Volgens de krant wordt de naam van Manafort meerdere keren genoemd in geheime documenten van de partij van Janoekovitsj , die in handen zijn gekomen van het Oekraïense Nationale Anticorruptie Bureau. Uit die documenten zou blijken dat Manafort in het geheim 11.4 miljoen euro in contanten ontving. Onderzoekers vertelden de krant dat het geld afkomstig was uit een zwarte kas, die ook gebruikt werd voor betalingen aan ambtenaren die toezicht hielden bij verkiezingen.

Ontkenning 

De advocaat van Manafort zei tegen de New York Times dat zijn cliënt nooit zulke bedragen in contanten heeft ontvangen. Toch moet Manafort geweten hebben dat corruptie in het kamp Janoekovitsj schering en inslag was, zegt een voormalige Oekraïense justitiemedewerker tegen de krant. 

Ook zou er een onderzoek lopen naar de verkoop van aandelen van een kabel-tv-bedrijf aan Manafort en een Russische zakenman, die een bondgenoot van de Russische president Poetin zou zijn.

Poetin

Trump deed de afgelopen tijd opvallende uitspraken over Rusland. Zo zei hij dat de inwoners van de door Rusland geannexeerde Krim liever bij Rusland dan bij Oekraïne horen. 

De Republikeinse senator Lindsey Graham zei na een interview van Trump met The New York Times dat het interview van Poetin "een gelukkig man" had gemaakt. Trump zei daarin dat hij NAVO-bondgenoten militair alleen wil steunen als zij "hun verplichtingen aan de VS zijn nagekomen". 

STER reclame