ANP

De militaire vakbond VBM heeft felle kritiek op het aankoopbeleid van Defensie omdat voor een nieuwe gevechtsuitrusting te weinig helmen zijn besteld. Daardoor krijgen 18.000 militairen geen helm. Ze moeten er een lenen als ze moeten oefenen of als ze plotseling op missie worden gestuurd. Volgens de legerbond is dat te gek voor woorden.

De nieuwe gevechtskleding wordt tussen 2019 en 2022 geleverd. In de nieuwe helmen zijn onder meer communicatiemiddelen geïntegreerd. Volgens de VBM heeft iedere militair een helm nodig die hij helemaal kan instellen naar zijn eigen voorkeur. "Het zou net zo gek zijn om niet iedereen een wapen te geven." Defensie vindt het niet nodig om bijvoorbeeld militairen met een bureaufunctie een eigen helm te geven.  

Bezuiniging

De militaire vakbond spreekt van een regelrechte bezuinigingsmaatregel die ook nog eens extra geld kost. Want er moet een nieuw logistiek systeem worden opgezet voor de opslag van helmen, zegt de VBM. 

De vakbond hoopt dat de politiek partijen in Den Haag Defensie terugfluiten, helemaal nu de verkiezingen van volgend jaar langzaam naderen. 

STER reclame