Spoeddebat over vastgebonden jongen

tijd van publicatie Aangepast

De Tweede Kamer houdt vanmiddag sinds 16.00 uur een spoeddebat over Brandon (18), een jongen die in 's Heeren Loo zit. Dat is een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Ermelo. De PvdA heeft om het debat gevraagd. Het debat is straks te volgen op Politiek24.

Brandon wordt met een tuigje inmiddels drie jaar dagelijks aan de muur in zijn kamer geketend. Zijn bewegingsvrijheid wordt daarbij beperkt tot anderhalve meter. Hij is sinds 2007 niet meer buiten geweest. Beelden van Brandon waren te zien in het programma Uitgesproken EO.

"Ik word nu ouder, ik ben 18 hè, dat weet je", zegt Brandon tegen zijn moeder, die hem voor het programma heeft gefilmd. "Maar nu voel ik me heel erg zwaar en als een oud mannetje zit ik binnen." Hij heeft niet genoeg ruimte om te dansen. "Breakdance-trucs, dat kan niet als ik vastzit, dan moet ik ronddraaien en zo en dan flikker ik op mijn bek."

Gevaar

Volgens 's Heeren Loo heeft Brandon een complex probleem en ontbreekt een alternatief. "Als een cliënt op deze manier beperkt wordt in zijn vrijheid, is er sprake van objectief vastgesteld gevaar", zei Frank van der Linden, manager van de instelling in de EO-uitzending. "Daarmee bedoel ik dat er dus een extern advies is uitgebracht aan de rechter en dat die rechter een beoordeling heeft gemaakt: hier is sprake van reëel gevaar."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg noemt de behandeling zorgvuldig en verantwoord. Er is voldaan aan de regels zoals die gelden. "Brandon heeft niet drie jaar vastgezeten, de zaak ligt genuanceerder. Er is tussentijds geprobeerd hem meer vrijheden te geven. Maar toen heeft hij de boel kapot geslagen", zegt Silvie de Peijper, woordvoerder van de Inspectie, tegen de Volkskrant.

Knoop

PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert heeft het spoeddebat aangevraagd. "Geen aandoening is zo erg dat [deze behandeling] verdedigbaar zou zijn. Brandons situatie moet per direct worden verbeterd. Elke dag dat dit langer duurt is een dag te lang." Sabine Uitslag (CDA): "Ik krijg hiervan een knoop in mijn maag. Ik kan me niet voorstellen dat dit de enige manier om deze jongen te behandelen."

Wim Drooger van Platform Verstandelijk Gehandicapten zei in de uitzending dat er andere manieren moeten zijn om dit op te lossen. "Waar waren hier de echte professionals, waar was hier de leiding? Waar was hier de inspectie? Als de inspectie dit heeft goedgevonden, als de regels in dit land dus zo zijn dat dat de manier is waarop wij met deze mensen omgaan, dan vraag ik me af of we die regels niet moeten veranderen."

Naakt

Een vergelijking met het verstandelijk gehandicapte meisje Jolande Venema wordt inmiddels veelvuldig getrokken. Het meisje werd in 1988 door haar ouders naakt en vastgeketend aangetroffen. Haar vader maakte een foto die destijds een maatschappelijk debat ontketende over de kwaliteit van de gehandicaptenzorg. "Het enige verschil: Brandon draagt kleren", kopt de Volkskrant.

STER reclame